Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

miercuri, 25 decembrie 2013

rata caramelizata

pentru cina de ajun am facut doar o rata la cuptor.
foarte simplu. extraordinar de bun!

1 rata - 2 kg
star anise - 10 stelute
cuisoare - 10
scortisoara - 1 bucata
piper boabe negru (ca sa fac combinatia de 5 arome, as fi avut nevoie de piper de sichuan, dar n-am gasit) - 1 lingurita
seminte fenicul - 1 lingurita
sare mare
1 portocala intreaga
zeama de la 2 portocale
miere - 2 linguri
sos de soia (dark) - 2 linguri

garnitura
cartofi mici - 400 gr
morcov - 300 gr
sfecla - 300 gr
2 caciulii usturoi

sos
50 gr barberries
2 linguri zahar
100 ml apa

am sters rata cu un prosop si am zvantat-o foarte bine. am intepat pielea cu varful cutitului pe partile cu grasime (piept, sub aripi, etc). am mai indepartat din surplusul de grasime si mi-am oprit-o pentru proiecte viitoare:).
am rumenit putin condimentele in tigaie, apoi le-am zdrobit in mojar, le-am amestecat cu sare mare si am uns rata foarte bine peste tot cu amestecul (inclusiv inauntru). am intepat portocala si am bagat-o inauntru. am legat picioarele si varfurile le-am invelit in putina folie de aluminiu, am asezat rata pe gratarul tavii de rumenit si am dat-o la cuptor.
am facut o reductie din zeama de la 2 portocale, 2 linguri de miere si 2 linguri de sos de soia. cu sosul asta am uns rata, cu vreo 20 de minute inainte de a fi gata.
am tinut-o 2 ore (am intors-o de 4 ori). inainte sa o tai, am lasat-o sa se odihneasca la temperatura camerei vreo 20 de minute.

pentru garnitura, am prefiert la abur cartofii, morcovul si sfecla (sfecla separat) si le-am aruncat impreuna cu cateii de usturoi (in coaja) intr-o tava in care am pus grasimea scursa de la rata. am dat tava in cuptor vreo 40 de minute.

alaturi am facut un sos de barberries (am fiert fructele uscate cu zaharul si apa pana s-a legat un sos, dupa care l-am mixat bine).

de data asta n-o sa pun caloriile, pentru ca depinde de fiecare ce parte de rata mananca si in ce cantitate:)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu