Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

marți, 28 mai 2013

ezme

ezme faceam des in sofia, dupa care nu stiu de ce n-am mai facut. si asta ii placea foarte tare lui lp. si mai erau vreo 2 carciumi turcesti la care mergeam in sofia, una chiar foarte aproape de casa, unde faceau un ezme excelent. mergea de minune cu rose-urile bulgaresti.
sub mirajul salatelor arabesti si asiatice, cred ca am uitat de felul asta:).
e o salata super proaspata si foarte picanta.

dar mi-am adus aminte zilele trecute si-am facut azi.

cina din seara asta a sunat cam asa - dorada la gratar, bulgur cu stafide si salata ezme.

salata ezme (ezme-ul are si el multe variante, eu asa il fac)
4 rosii - fara pielita si seminte, tocate foarte marunt
2 ardei semiuti rosii (in mod normal puneam un ardei gras rosu, dar acum n-am avut pe-aproape) - tocati foarte marunt
1 ardei iute - tocat foarte marunt
1 ceapa - tocata foarte marunt
3 catei de usturoi - tocati foarte marunt
cateva fire de patrunjel tocat marunt
1 lingura melasa de rodii
1 lingurita sumac
1 lingurita zeama de lamaie
sare, piper
se amesteca toate legumele tocate (ideea e sa fie tocate marunt si de preferat la cutit, nu flescaite cu robotul). se da salata la frigider vreo 2 ceasuri ca sa se intrepatrunda aromele.

bulgur cu stafide
125 grame bulgur - tinut in apa 15-20 de minute (scurs bine)
25 grame de stafide - tinute in apa pana se umfla (scurse)
1 ardei verde mic
1 legatura de garlic chives
1 lingura de ulei de masline
sare, piper
ardeiul taiat rondele si legatura de chives (taiata in bucati de 2-3 cm) se calesc pret de 30 de secunde intr-o lingura de ulei de masline, se adauga bulgurul, stafidele, se potriveste de sare si piper. se mai tine pe foc tot vreo 30 de secunde, ca sa nu se inmoaie nici legumele, nici bulgurul.

de fiecare data fac una bucata dorada (400 gr) pentru amandoi. da, stiu, la cina mananc la fel ca lp, dar si alerg mai mult;)

si-acuma sa vedem cum e cu caloriile.
portia de peste la gratar - 178 calorii
portia de ezme - 87 calorii
portia de bulgur - 350 calorii
total castigator - 615 calorii, mai ales ca avand bulgur, azi a fost fara lipie:)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu