Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

marți, 17 decembrie 2013

pulpa de miel umpluta

in seara asta am avut musafiri la cina, asa ca m-am apucat de pulpa de miel de ieri, ca trebuia sa fac ceva operatiuni preliminare.

pulpa de miel dezosata - 1.8 kg
2 cepe albe - 200 gr
50 gr curmale
50 gr smochine
50 gr caise uscate
30 gr stafide
4 linguri ulei de masline
1 lingurita scortisoara
1 lingurita cumin
1 lingurita coriandru
1 lingurita cardamom
1 lingurita piper
sare
1 caciulie usturoi
cartofi mici - 600 gr
morcovi - 400 gr
fenicul - 100 gr

ieri am pus la calit in 2 linguri de ulei ceapa taiata solzisori,  dupa care am dat-o deoparte si am adaugat curmalele, smochinele, caisele feliate si stafidele.
am amestecat condimentele si am uns pulpa pe miel cu amestecul de condimente si sare pe ambele parti, apoi am umplut-o cu ceapa amestecata cu fructele, am legat-o bine, am mai pus pe ea putina sare mare si piper proaspat zdrobit si am lasat-o peste noapte la frigider.
astazi am scos-o din frigider si am lasat-o la temperatura camerei vreo 2 ceasuri, apoi am rumenit-o pe toate partile in doua linguri ulei de masline (in oala mea noua de tuci).
am dat deoparte carnea, am rumenit si oasele (l-am rugat pe macelar sa mi le taie bucati) in aceeasi oala, le-am scos si pe ele si apoi am turnat in oala 200 ml vin alb (din productia proprie) si dupa cateva minute am adaugat putina apa fierbinte, am returnat oasele (am facut un pat din ele, ca sa nu stea carnea mea in zeama), cativa cartofi mici cu tot cu coja, morcovii taiati mai mare, un fenicul taiat in patru, cateii de usturoi in coaja, sare si piper. am pus carnea deasupra lor, am asezat o bucata de hartie pergament umezita peste carne, apoi capacul si am dat oala in cuptorul incalzit. am tinut-o 2 ore jumatate si-am intors-o de 2 ori.

toata afacerea a avut 4660 de calorii. cel putin 6 portii mari!



luni, 16 decembrie 2013

tagliatelle, bob si lamaie

in seara asta am avut paste din nou.
ca de obicei, pentru 2 oameni.

pentru aluat
2 oua
200 gr faina
sare
coaja de la 2 lamai

200 gr bob (verde) congelat
coaja de la o lamaie
sare, piper
50 gr unt
50 gr parmezan

aluatul l-am facut in mod obisnuit cu masina imperia, in plus am adaugat in el si coaja de la 2 lamai.
azi am facut tagliatelle.
am avut bob proaspat congelat - l-am fiert 6 minute in apa sarata, l-am pus apoi in apa cu gheata si l-am curatat de pielita exterioara.
apoi am pus la topit untul, am adaugat bobul fiert si curatat, coaja de la o lamaie, sare si piper proaspat zdrobit si pastele fierte in apa sarata.
le-am mancat bineinteles cu parmezan ras deasupra.

uau, usor, aromat, bun de tot!!! extrem de fin si de proaspat.
portia de tagliatelle cu bob si lamaie - 815.



duminică, 15 decembrie 2013

cina simpla

in weekend mi-am luat o jucarie noua:)


azi a trebuit sa o testez, asa ca am facut o mica varza. ca ce obicei, pentru 2 oameni.

varza proaspata - 1.7 kg
ulei de masline - 4 linguri
pancetta - 170 gr (jumatate normala, jumatate afumata)
1 lingura pasta de tomate
1 lingurita zahar brun
sare, piper

am tocat varza si am frecat-o cu sare si piper proaspat zdrobit. am pus la rumenit pancetta taiata cubulete in 4 linguri ulei de masline, dupa care am adaugat varza, am amestecat-o bine, i-am pus capacul si-am lasat-o sa fiarba. dupa 10 minute am adaugat pasta de tomate si o lingurita de zahar.  am amestecat in ea de vreo 3 ori si toata treaba a durat vreo 25 de minute.
a iesit excelenta.
portia a avut 707 calorii.




sâmbătă, 14 decembrie 2013

o alta salata cu rucola si-un alt sos

dupa cum stiti deja, rucola e una din verdeturile noastre preferate. mancam rucola foarte des, adica de cateva ori pe saptamana.

si fiindca ne place mult sa combinam si sa mancam fructe in salata, m-am gandit sa fac un alt sos de data asta.
in plus, pentru salate fac tot felul de sosuri pe baza de fructe, ca sa folosesc ulei cat mai putin - cand ma gandesc cat trebuie sa alerg pentru o lingura de ulei, imi piere pofta:))

rucola - 150 gr
1 mar verde (marime medie)
1 gutuie (marime medie)
zeama de la 2 mandarine
5 capsuni
1 lingura de zahar
200 ml apa

am feliat marul si gutuia (cu tot cu coaja ambele) si le-am pus intr-o craticioara pe aragaz impreuna cu o lingura de zahar, zeama de la 2 mandarine si apa si am fiert totul cateva minute, pana s-au inmuiat bine fructele si lichidul a mai scazut. cu 20 de secunde inainte de a da deoparte, am adaugat si capsunile feliate. am lasat sa se raceasca si am mixat bine.
in principiu e ca un piure de fructe mai subtirel, aromat si foarte bun! a iesit un bol destul de mare, asa ca am folosit doar jumatate pentru salata.


rucola spalata si uscata, putina sare si piper, adaugat sosul, amestecat usor si gata salata!

pentru 2 oameni, ca de obicei.
calorii/portie - 59!!!

asta a fost doar salata, am avut si altceva alaturi, bineinteles:)

joi, 12 decembrie 2013

creveti cu unt si usturoi la cuptor

in seara asta am avut creveti din nou.

16 creveti (intregi, intestinele scoase) - 700 gr brut
50 gr unt
1 caciulie usturoi
sare, piper
1/2 lingurita fulgi de ardei iuti uscati
coaja de la o lamaie
1 lingurita oregano uscat

am crestat crevetii de-a lungul si i-am desfacut usor.
am frecat untul cu usturoiul zdrobit, coaja de lamaie, sare mare, piper proaspat zdrobit, fulgi de ardei iuti uscati, oregano uscat. am umplut crevetii crestati cu untul aromatizat si i-am dat la cuptor in jur de 10 minute.
i-am mancat cu bulgur picant (reteta de bulgur picant e pe undeva pe blog).

ca de obicei, cina pentru 2 persoane.
portia de creveti - 402 calorii.
portia de bulgur picant - 369 calorii.



marți, 10 decembrie 2013

mini budinci cu codite de sfecla

am cumparat din nou sfecla proaspata, cu tot cu tulpina, si parca mi-a parut rau sa arunc coditele si frunzele, ca prea erau frumoase.
am facut cu ele niste budinci.

codite de sfecla - 200 gr
6 catei de usturoi
1 lingura + 1 lingurita ulei de masline
2 oua
50 gr mozzarella
200 gr branza de casa
50 gr branza piave
2 linguri pesmet
1 lingurita unt
sare, piper


am taiat coditele de sfecla in bucati cam de-un cm si le-am tras la tigaie pret de-un minut cu o lingura ulei de masline, 6 catei de usturoi taiati felii, sare si piper. apoi le-am amestecat cu branzele rase, ouale batute, sare si piper.
am uns formele de aluminiu cu o lingurita de unt, le-am tapetat cu o lingura de pesmet, am pus umplutura si deasupra am presarat o lingura de pesmet amestecat cu o lingurita de ulei de masline.

au iesit 4 budinci. excelente!!!
calorii/bucata - 250.



luni, 9 decembrie 2013

cannelloni cu creveti

seara de pasta din nou! si de creveti!

pentru aluat
200 gr faina
2 oua
sare

pentru umplutura
creveti proaspeti (curatati complet) - 400 gr net
1 caciulie usturoi
1 lingura ulei de masline
sare, piper
1 lingurita oregano uscat
2 ardei semi iuti (unul rosu, unul verde)
200 gr branza de casa

pentru sos
1 caciulie usturoi
1 lingura ulei de masline
1 lingura zahar brun
rosii - 800 gr
oregano uscat
sare, piper

am facut foile de pasta cu prietena imperia, apoi le-am taiat in patrate de aproximativ 12x12 cm.
am facut un sos obisnuit de rosii - am calit usturoiul tocat intr-o lingura de ulei de masline, apoi am adaugat rosiile curatate de pielita si tocate, zaharul, sare, piper, oregano uscat si am fiert totul pana s-a facut un sos.
separat am pus la calit o caciulie de usturoi tocat marunt si ardeii semi iuti taiati rondele intr-o lingura de ulei de masline, am adaugat crevetii tocati, 3-4 linguri din sosul de rosii gata facut, sare, piper, oregano uscat si am gatit totul pret de 2 minute, apoi am adaugat branza si am amestecat totul bine. am umplut foile de cannelloni si le-am pus in vas, am adaugat deasupra restul de sos de rosii si am dat vasul in cuptor (acoperit cu folie).



au iesit 16 cannelloni. 122 calorii/bucata.
depinde de fiecare cate vrea sa manance. eu zic ca portia normala ar fi de 4 bucati.
noi am mancat cate 5:)




.