iupiii!!! ieri mi-am luat o jucarie noua - o masina de facut paste (de la imperia).
si ca sa sarbatoresc, azi am facut ravioli.
presimt o prietenie lunga si frumoasa intre mine si imperia:)
aluatul
200 gr faina
2 oua
sare
si umplutura m-am gandit sa o fac asa:
1 vanata medie - 250 gr
100 gr branza egipteana (va mai ziceam de branza asta care seamana intr-un fel cu mozzarella, dar e mult mai buna)
30 gr muguri de pin
6 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline
busuioc uscat
sare, piper
1 galbenus
aluatul - faina, oua, sare - framantat bine. acuma avand masina de paste, treaba cu facut foaia devine extrem de usoara. treci aluatul de cateva ori prin masina si gata!
pentru umplutura
am taiat vanata (cu tot cu coaja) cubulete, am pus sare pe ea si am lasat-o la scurs vreo 15 minute. am stors-o bine, dupa care am pus-o la calit intr-o lingura cu ulei de masline impreuna cu usturoiul zdrobit vreo cateva minute. am dat-o deoparte sa se raceasca si am amestecat-o cu branza, piperul, busuiocul si mugurii de pin rumeniti.
am umplut ravioli, i-am sigilat cu galbenus de ou si i-am modelat cu furculita pe margini.
i-am fiert in apa cu sare vreo 4 minute.
au iesit 13 ravioli, dar am oprit pentru cina doar 9, pentru ca erau cam multi si cam mari (pe ceilalti 4 i-am congelat). calorii/bucata - 120.
i-am mancat cu sos de rosii - 300 gr rosii decojite de pielita, 1 shallot, 6 catei de usturoi, 1 lingura ulei de masline, sare, piper, busuioc, 1 lingurita zahar brun (am pus la calit usturoiul zdrobit si shallot-ul tocat foarte marunt intr-o lingura ulei de masline, am adaugat rosiile taiate cubulete, sare, piper, zahar si am fiert cu capac pana s-a facut un sos. la sfarsit am adaugat niste busuioc uscat).
portia de ravioli (4 bucati de persoana) cu sos de rosii - 572 de calorii
miercuri, 17 iulie 2013
marți, 16 iulie 2013
creveti caramelizati
1 kg creveti proaspeti mai marisori (18 bucati/kg)
1 shallot
1 caciulie de usturoi
1 bucata de ginger
2 fire de lemongrass
75 gr zahar
1 lingura ulei de masline
2 linguri sos de peste
2 ardei iuti rosii thai
am marinat crevetii intregi cu tot cu cap, doar crestati pe spate ca sa fie curatati (matele scoase si piciorusele taiate) intr-o pasta (eu o fac in mojar) din shallot, usturoi, ginger, lemongrass, sos de peste.
intr-un vas am pus la caramelizat zaharul cu 1/4 cana de apa. am fiert la foc iute pana s-a evaporat apa si am obtinut o culoare auriu inchis (cred ca vreo 8 minute). pe urma am dat deoparte si am adaugat putina apa ca sa se faca un sos caramel lipicios.
in alta tigaie am pus o lingura de ulei de masline si am aruncat crevetii pe care i-am gatit pret de 3-4 minute, dupa care am adaugat sosul de caramel si am mai tinut un minut pana s-a absorbit bine sosul.
i-am transferat imediat in bol si am presarat deasupra ardeii iuti tocati marunt si putina sare mare.
ca de obicei tot pentru 2 oameni, asa ca portia de creveti caramelizati are 533 de calorii.
i-am mancat cu un orez prajit cu chives, mango si ardei rosii semi iuti (260 de calorii portia).
gata! am terminat cina, putem sa ne apucam de vazut niste episoade din breaking bad:)
1 shallot
1 caciulie de usturoi
1 bucata de ginger
2 fire de lemongrass
75 gr zahar
1 lingura ulei de masline
2 linguri sos de peste
2 ardei iuti rosii thai
am marinat crevetii intregi cu tot cu cap, doar crestati pe spate ca sa fie curatati (matele scoase si piciorusele taiate) intr-o pasta (eu o fac in mojar) din shallot, usturoi, ginger, lemongrass, sos de peste.
intr-un vas am pus la caramelizat zaharul cu 1/4 cana de apa. am fiert la foc iute pana s-a evaporat apa si am obtinut o culoare auriu inchis (cred ca vreo 8 minute). pe urma am dat deoparte si am adaugat putina apa ca sa se faca un sos caramel lipicios.
in alta tigaie am pus o lingura de ulei de masline si am aruncat crevetii pe care i-am gatit pret de 3-4 minute, dupa care am adaugat sosul de caramel si am mai tinut un minut pana s-a absorbit bine sosul.
i-am transferat imediat in bol si am presarat deasupra ardeii iuti tocati marunt si putina sare mare.
ca de obicei tot pentru 2 oameni, asa ca portia de creveti caramelizati are 533 de calorii.
i-am mancat cu un orez prajit cu chives, mango si ardei rosii semi iuti (260 de calorii portia).
cina simpla cu ciuperci cu smantana
da, aseara am avut o cina foarte simpla, adica ciuperci cu smantana.
500 gr ciuperci proaspete
1 ceapa
6 catei de usturoi
200 ml smantana dulce nefermentata
1 lingura ulei de masline
30 gr branza cu mucegai
1/2 legatura marar proaspat tocat
sare/piper
am pus la calit intr-o lingura ulei de masline, ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit, am adaugat ciupercile taiate pe din patru/sase si o cescuta de apa. am fiert 10 minute ciupercile, dupa care am adaugat smantana, branza cu mucegai, sare dupa gust si piper si am mai tinut pe foc cam un minut. am stins focul, am dat deoparte si am adaugat mararul proaspat tocat.
le-am mancat cu mamaliga rumenita in cuptor.
portia de ciuperci cu smantana si mamaliga rumenita - 680 de calorii.
500 gr ciuperci proaspete
1 ceapa
6 catei de usturoi
200 ml smantana dulce nefermentata
1 lingura ulei de masline
30 gr branza cu mucegai
1/2 legatura marar proaspat tocat
sare/piper
am pus la calit intr-o lingura ulei de masline, ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit, am adaugat ciupercile taiate pe din patru/sase si o cescuta de apa. am fiert 10 minute ciupercile, dupa care am adaugat smantana, branza cu mucegai, sare dupa gust si piper si am mai tinut pe foc cam un minut. am stins focul, am dat deoparte si am adaugat mararul proaspat tocat.
le-am mancat cu mamaliga rumenita in cuptor.
portia de ciuperci cu smantana si mamaliga rumenita - 680 de calorii.
duminică, 14 iulie 2013
macrou la gratar si salata cu multe fructe si legume
dupa cum ziceam si alte dati, aici la piata de peste gasesc o multime de feluri de peste. sardine si macrou sunt tot timpul.
ca si sardinele, si macroul e din asta micut, cam de 12-13 cm, numai bun de pus pe gratar intreg.
si ce faci cand ai frigiderul plin de fructe si legume?
faci o salata cu de toate, normal:)
fiindca la cina de azi (saptamanile astea lp termina programul mai repede decat in mod normal) am facut macrou la gratar si in frigider aveam o multime de fructe si de legume, m-am gandit sa fac alaturi o salata combinata, asa ca am folosit:
macrou - 6 bucati intregi, cu tot cu cap, curatate (600 gr)
sare
avocado - 100 gr
castravete - 200 gr
pepene galben - 100 gr
pepene rosu - 100 gr
struguri albi (fara seminte) - 100 gr
varza rosie - 100 gr
conopida - 100 gr
ceapa verde - 100 gr
un ardei rosu semi iute - 20 gr
cateva fire de coriandru
pentru sosul de salata - zeama + coaja de la 2 lime-uri, 2 linguri sos de peste, 2 lingurite miere
se amesteca avocado taiat feliute, castravetele cu coaja si fara seminte taiat semilune, pepenele (rosu si galben) taiat cubulete, boabele de strugure taiate pe din doua/patru, varza tocata, conopida buchetele mici, ceapa verde si ardeiul - rondele si se adauga sosul si coriandrul tocat marunt.
macroul facut simplu pe gratar, doar cu sare.
portia de macrou la gratar - 501 cal
portia de salata - 240 cal
ca si sardinele, si macroul e din asta micut, cam de 12-13 cm, numai bun de pus pe gratar intreg.
si ce faci cand ai frigiderul plin de fructe si legume?
faci o salata cu de toate, normal:)
fiindca la cina de azi (saptamanile astea lp termina programul mai repede decat in mod normal) am facut macrou la gratar si in frigider aveam o multime de fructe si de legume, m-am gandit sa fac alaturi o salata combinata, asa ca am folosit:
macrou - 6 bucati intregi, cu tot cu cap, curatate (600 gr)
sare
avocado - 100 gr
castravete - 200 gr
pepene galben - 100 gr
pepene rosu - 100 gr
struguri albi (fara seminte) - 100 gr
varza rosie - 100 gr
conopida - 100 gr
ceapa verde - 100 gr
un ardei rosu semi iute - 20 gr
cateva fire de coriandru
pentru sosul de salata - zeama + coaja de la 2 lime-uri, 2 linguri sos de peste, 2 lingurite miere
se amesteca avocado taiat feliute, castravetele cu coaja si fara seminte taiat semilune, pepenele (rosu si galben) taiat cubulete, boabele de strugure taiate pe din doua/patru, varza tocata, conopida buchetele mici, ceapa verde si ardeiul - rondele si se adauga sosul si coriandrul tocat marunt.
macroul facut simplu pe gratar, doar cu sare.
portia de macrou la gratar - 501 cal
portia de salata - 240 cal
in weekend
in weekend l-am avut la masa pe prietenul nostru tunisian si fiindca am gasit la piata crabi extrem de proaspeti, am facut curry-ul de crab (care a fost mega apreciat).
dar fiindca luasem destul de multi crabi, pe o parte i-am facut umpluti, gata pregatiti de dat in cuptor, ocazie cu care am calculat si caloriile, ca sa ma tin de promisiune.
reteta de crab umplut la cuptor e pe-acolo pe undeva, asa ca n-o mai scriu de la capat.
au iesit 12 crabi
total calorii 2340
calorii/crab - 195 - mananci cati vrei:)
dar fiindca luasem destul de multi crabi, pe o parte i-am facut umpluti, gata pregatiti de dat in cuptor, ocazie cu care am calculat si caloriile, ca sa ma tin de promisiune.
reteta de crab umplut la cuptor e pe-acolo pe undeva, asa ca n-o mai scriu de la capat.
au iesit 12 crabi
total calorii 2340
calorii/crab - 195 - mananci cati vrei:)
joi, 11 iulie 2013
salata de rosii si castraveti ca-n sri lanka
desi am facut-o de cateva ori pana acum, cred ca am uitat sa pomenesc de salata asta absolut grozava din sri lanka, pe care ne-a gatit-o aceeasi doamna la care am stat ultima oara si unde am mancat celebrul curry de crab.
cand am mancat-o la ea, mi s-a parut asa de fireasca combinatia de gusturi, ca aproape m-am intrebat cum de nu m-a dus capul sau gustul sa fac asa o salata pana acum:)
mai aveam in congelator 4 crabi umpluti gata pregatiti. i-am aruncat in cuptor pentru cina din seara asta si alaturi am facut salata de rosii si castraveti ca-n sri lanka.
rosii (300 gr)
castraveti (300 gr)
1 ceapa alba (100 gr)
ananas proaspat (300 gr)
sare
1 lingura ulei de masline
obligatoriu 3-4 lingurite otet de vin alb (sau de cidru) si mult piper negru zdrobit proaspat in mojar
rosiile (fara pielita) taiate feliute, castravetii curatati de coaja si taiati feliute, ceapa tocata solzisori si ananasul proaspat tocat cubulete se amesteca bine si se adauga celelalte (sarea, otetul, uleiul, piperul).
iese extraordinara, dulce, acrisoara, picanta si aromata. merge perfect cu orice!
acuma daca mai ai si ananas de sri lanka care e unul dintre cele mai bune (dupa gustul meu), chiar ca e o salata grozava!
portia (imensa) de salata are numai 206 calorii!
pentru crabii la cuptor o sa va zic caloriile data viitoare cand ii fac de la capat (ca acuma erau gata facuti).
cand am mancat-o la ea, mi s-a parut asa de fireasca combinatia de gusturi, ca aproape m-am intrebat cum de nu m-a dus capul sau gustul sa fac asa o salata pana acum:)
mai aveam in congelator 4 crabi umpluti gata pregatiti. i-am aruncat in cuptor pentru cina din seara asta si alaturi am facut salata de rosii si castraveti ca-n sri lanka.
rosii (300 gr)
castraveti (300 gr)
1 ceapa alba (100 gr)
ananas proaspat (300 gr)
sare
1 lingura ulei de masline
obligatoriu 3-4 lingurite otet de vin alb (sau de cidru) si mult piper negru zdrobit proaspat in mojar
rosiile (fara pielita) taiate feliute, castravetii curatati de coaja si taiati feliute, ceapa tocata solzisori si ananasul proaspat tocat cubulete se amesteca bine si se adauga celelalte (sarea, otetul, uleiul, piperul).
iese extraordinara, dulce, acrisoara, picanta si aromata. merge perfect cu orice!
acuma daca mai ai si ananas de sri lanka care e unul dintre cele mai bune (dupa gustul meu), chiar ca e o salata grozava!
portia (imensa) de salata are numai 206 calorii!
pentru crabii la cuptor o sa va zic caloriile data viitoare cand ii fac de la capat (ca acuma erau gata facuti).
miercuri, 10 iulie 2013
creveti marinati la gratar si-o altfel de salata
dupa 10 zile de vacanta si foarte mari excese culinare si bahice, ne-am reintors acasa.
nu, nu m-am dat la fund cu gatitul, dar bineinteles ca am ajuns obositi tare dupa programul nebunesc pe care l-am avut, asa ca primele 3 zile am fost pe modul de salate simple si proteine aproape deloc, drept pentru care n-am gatit nimic nou sau demn de pus pe blog:).
dar astazi am zis sa lichidez ultima punga de creveti, ca sa fac loc in congelator pentru prazile urmatoare.
am facut niste frigarui de creveti marinati si o salata noua.
1 kg creveti (curatati, cu cozile pastrate, adica 600 gr net)
zeama si coaja de la o portocala
1 lingurita miere
2 lingurite sos thai de chilli (dulce)
sare, piper
1/2 lingurita ardei iute uscat (fulgi)
100 gr conopida (buchetele mici)
100 gr varza rosie
100 gr morcov
50 gr boabe de rodie
1/2 ceapa rosie
1 cutie iaurt (170 ml)
1 lingura tahini
coaja + zeama de la o lamaie
20 gr migdale prajite
sare, piper
am pus crevetii curatati, spalati si zvantati intr-o marinata facuta din zeama si coaja de portocala, miere, sosul thai de chilli, sare, piper, ardei iute uscat si i-am lasat in frigider vreo doua ore, dupa care i-am aranjat pe bete de bambus si i-am facut pe gratar (2 minute pe-o parte si 2 pe alta). au iesit super zemosi si buni (lp a zis ca parca-s scaldati in dulceata de portocale).
si langa creveti am avut o salata facuta din conopida desfacuta buchetele mici, varza rosie tocata marunt, morcov dat pe razatoarea mare, ceapa tocata marunt, boabe de rodie si migdale tocate mai mare.
sosul pentru salata - o cutie iaurt, o lingura tahini, zeama+coaja de lamaie, sare si piper proaspat zdrobit in mojar. sosul asta mimeaza perfect maioneza, asa ca salata e ca un coleslaw, atata doar ca are mult, mult mai putine calorii.
ca de obicei, masa pentru 2 oameni.
portia de creveti (2 frigarui de persoana) cu tot cu bolul de salata de mai jos are 574 de calorii.
ei, ar fi fost bine sa mancam doar atat, dar am avut alaturi si-un mic orez (de data asta nu basmati, ca-l terminasem, si la magazinul din colt n-aveau decat din asta egiptean, mai rotund si mai cleios, dar foarte bun) cu foi de ceapa, usturoi, ardei iute verde, piper rosu si boabe de rodie. portia de orez a cantarit si ea 260 de calorii.
asa ca farfuria de mai jos (cu specificatia ca au fost 2 frigarui de creveti) a avut 834 calorii.
nu, nu m-am dat la fund cu gatitul, dar bineinteles ca am ajuns obositi tare dupa programul nebunesc pe care l-am avut, asa ca primele 3 zile am fost pe modul de salate simple si proteine aproape deloc, drept pentru care n-am gatit nimic nou sau demn de pus pe blog:).
dar astazi am zis sa lichidez ultima punga de creveti, ca sa fac loc in congelator pentru prazile urmatoare.
am facut niste frigarui de creveti marinati si o salata noua.
1 kg creveti (curatati, cu cozile pastrate, adica 600 gr net)
zeama si coaja de la o portocala
1 lingurita miere
2 lingurite sos thai de chilli (dulce)
sare, piper
1/2 lingurita ardei iute uscat (fulgi)
100 gr conopida (buchetele mici)
100 gr varza rosie
100 gr morcov
50 gr boabe de rodie
1/2 ceapa rosie
1 cutie iaurt (170 ml)
1 lingura tahini
coaja + zeama de la o lamaie
20 gr migdale prajite
sare, piper
am pus crevetii curatati, spalati si zvantati intr-o marinata facuta din zeama si coaja de portocala, miere, sosul thai de chilli, sare, piper, ardei iute uscat si i-am lasat in frigider vreo doua ore, dupa care i-am aranjat pe bete de bambus si i-am facut pe gratar (2 minute pe-o parte si 2 pe alta). au iesit super zemosi si buni (lp a zis ca parca-s scaldati in dulceata de portocale).
si langa creveti am avut o salata facuta din conopida desfacuta buchetele mici, varza rosie tocata marunt, morcov dat pe razatoarea mare, ceapa tocata marunt, boabe de rodie si migdale tocate mai mare.
sosul pentru salata - o cutie iaurt, o lingura tahini, zeama+coaja de lamaie, sare si piper proaspat zdrobit in mojar. sosul asta mimeaza perfect maioneza, asa ca salata e ca un coleslaw, atata doar ca are mult, mult mai putine calorii.
ca de obicei, masa pentru 2 oameni.
portia de creveti (2 frigarui de persoana) cu tot cu bolul de salata de mai jos are 574 de calorii.
ei, ar fi fost bine sa mancam doar atat, dar am avut alaturi si-un mic orez (de data asta nu basmati, ca-l terminasem, si la magazinul din colt n-aveau decat din asta egiptean, mai rotund si mai cleios, dar foarte bun) cu foi de ceapa, usturoi, ardei iute verde, piper rosu si boabe de rodie. portia de orez a cantarit si ea 260 de calorii.
asa ca farfuria de mai jos (cu specificatia ca au fost 2 frigarui de creveti) a avut 834 calorii.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)