azi am gatit porc. lucru destul de rar pe-aici, dar din cand in cand se mai intampla;)
am facut o bucata mai mare pentru ca am avut musafiri.
1 bucata cotlet porc (fara os, cu strat subtire de grasime si piele) - 2.25 kg
4 fire de lemongrass
2 bucati ginger
1 caciulie usturoi
4 shallots
1/2 legatura coriandru
2 ardei iuti thai
1 lingura miere
2 linguri sos de soia
sare
am facut la robot o pasta din toate ingredientele (mai putin sarea).
pielea era crestata perfect (din cm in cm), asa ca nu mi-a ramas decat sa pun sare pe carne, sa o leg fedeles si sa o ung peste tot cu pasta obtinuta mai sus. am acoperit-o si am tinut-o la frigider vreo 8 ore. am scos-o din frigider cu o ora jumatate inainte de a o baga la cuptor.
am curatat marinata de pe ea, am pus-o in vasul meu de tuci, am turnat deasupra 2 cani de apa calda, apoi am pus pe fundul vasului un gratar (asta ca sa nu stea carnea in lichid cat timp se gateste), deasupra gratarului am pus bucata de porc, am acoperit-o cu hartie pergament umezita si cu capacul vasului de tuci si am dat-o in cuptorul incalzit aproximativ 3 ore. am avut grija sa fie destul lichid in vas, dar sa nu atinga carnea, adica am verificat din ora-n ora. ultima jumatate de ora am tinut-o descoperita complet, ca sa se faca pielea crocanta.
am strecurat sosul ramas si l-am separat de grasime.
eu am un separator de grasime, ca asta de mai jos.
un vas destul de simplu care se gaseste cam peste tot - dar mai exista si alte metode de separare a grasimii - una e sa tii sosul la frigider pana se intareste grasimea putin si apoi sa o dai deoparte, alta e sa folosesti servete de bucatarie, de hartie, sa absorbi grasimea sau pur si simplu sa iei cu lingura grasimea de deasupra. oricum separatorul de grasime e minunat, rezolvi problema sosurilor imediat si foarte usor.
in orice caz, a iesit super zemos si moale, crusta crocanta, picant, cica a fost grozav!
au iesit 7 portii mari.
calorii/portie - 502.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu