Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

miercuri, 30 octombrie 2013

lipii intre est si vest

tinand cont de proviziile noi de branze si mai ales de prosciutto crudo care trebuie consumat in perioada urmatoare:), la cina din seara asta m-am gandit sa fac niste lipii cam asa:

4 lipii
50 gr parmezan
50 gr pecorino
50 gr manchego
100 gr prosciutto crudo
2 linguri zaatar
4 rosii - 500 gr
1 lingurita ulei de masline
1 lingurita zahar brun light
5 catei de usturoi
sare, piper
4 felii de rosii uscate - 30 gr
1 ardei rosu iute

am pus la calit usturoiul zdrobit intr-o lingurita ulei de masline, am adaugat rosiile curatate de pielita si taiate cubulete, zaharul si zaatarul si le-am fiert vreo 10 minute pana s-a facut un mic sos de rosii. l-am dat deoparte si am adaugat piper proaspat zdrobit. am pus putina sare, pentru ca zaatarul are deja ceva sare si celelalte ingrediente sunt sarate destul.

am uns lipiile cu sosul de mai sus, am pus deasupra branzele rase, ardeiul iute taiat rondele si rosiile uscate tocate (rehidratate in apa calda) si le-am dat la cuptor 10 minute, dupa care am adaugat feliile de prosciutto si am mai dat la cuptor 5 minute.

calorii/lipie - 399
au fost grozave, cu cateva frunze de rucola.


sigur ca merita si venetia o vizita





















marți, 29 octombrie 2013

toscana fara cuvinte


















garda sau como? cel mai bine amandoua!!!

ce sa alegi?
lago di garda sau lago di como?
 
lago di garda - si aici? malcesine sau limone sul garda?
 
 

limone sul garda

malcesine

lago di como - si aici? bellagio sau varenna?

bellagio
 
varenna
 
bellagio
 
eu le vreau pe toate!!!

inapoi acasa

dupa doua saptamani jumate, ne-am reintors acasa. parca am plecat de-un an...
dupa cura intensiva de ingrasare cu zeci de feluri de paste, prosciutto, pancetta, guanciale, cinguale (chiar daca nu mananci carne toata ziua, e pacat sa mergi in tara salumi-urilor si sa nu te dedulcesti), funghi porcini, un zilion de branze si alte minunatii si dupa toate vinurile, prosecco-urile si digestivele din italia, trebuie sa reintram in atmosfera linistita de aici:)

cel mai inedit fel de mancare incercat - tocanita de magar.
la o tratorie mica in soave. tot acolo am vrut sa incercam si tartarul de cal, numai ca domnul de la ferma de cabaline care tocmai venise sa aprovizioneze carciuma, nu adusese cal pentru tartar in seara aia:)

la paste nici nu pot sa spun care mi-au placut cel mai mult, ca le-am incercat in toate felurile si mi-au placut foarte tare toate (ravioli, gnocchi, pici, maccheroncini, tagliatelle, papardelle, spaghetti ala chitara, tortellini, tortelloni, maltagliati si inca altele, in toate combinatiile si cu toate sosurile posibile). am incercat doar paste proaspete.
la cele mai bune paste am vreo 3 care mi-au placut rau de tot (de fapt cele mai simple)
- niste gnocchi verzi (cu spanac) si cubulete de pancetta afumata - in malcesine, la lacul garda
- niste pici cu guanciale si usturoi - in greve in chianti
- niste tagliatelle cu funghi porcini (proaspeti) si guanciale in desenzano

si alt fel de mancare deosebit, care ne-a placut foarte mult, au fost tigelle. tigelle-le astea sunt mandria zonei emilia romagna. sunt niste mici turtite de faina, crocante la exterior, dar moi in interior.
se servesc calde, se desfac in doua cu cutitul si se ung cu o "untura" (slaninuta, guanciale, etc date prin masina si amestecate cu usturoi, oregano si alte condimente). peste untura se pune din gros parmezan ras si se mananca asa. sau mai pui in ele si diverse salamioare, prosciutto, tobe locale si alte carnuri grozave. si la sfarsit, pe post de desert se mananca una simpla, doar cu nutella:).
le-am mancat la un agroturism foarte dragut din regiunea emilia romagna (pe dealurile din jurul modenei) unde ne-am cazat din intamplare, dar am avut o supriza extrem de placuta. in afara ca pensiunea arata minunat, aveau si un restaurant foarte dragut, iar doamnele (mama si fiica) gateau regeste. motiv pentru care am si petrecut 2 nopti acolo, ca mancarea era grozava, tratamentul ca la mama acasa si vinul de lambrusco facut de sotul/tatal la fel de grozav:)
domnul mai facea ceva preparate de porc, printre ele am gustat cotechino care e ca un carnat de porc mai gros (in care pune si carne si soric si alte chestii) pe care il acopera in folie si il tine in tava sub carbuni la foc mic vreo 4 ore. unii il fierb, dar el asa il face. e genial!
atat de bune au fost toate si atat de mult ne-a placut acolo, ca in ultima seara am stat cu ei la masa si am povestit vreo 3 ore, desi nici unul nu vorbea vreo alta limba decat italiana. si ne-am inteles perfect:))

ma rog, cam asta despre calatoria culinara. de vinuri nici nu mai vorbesc...



duminică, 13 octombrie 2013

primul meu maraton

da, in sfarsit pot sa ma laud cu primul meu maraton:)
dupa antrenamente sustinute de-a lungul anului si multi kilometri alergati, am terminat si primul meu maraton.
sper ca primul dintr-o serie de mai multe!

sunt un milion de programe de pregatire pentru maraton, cu nenumarate strategii, cu intervale, cu tot felul de abordari, care mai de care mai complicate:)

hotararea cu maratonul am luat-o la inceputul lunii august si bineinteles ca am inceput cu 11 zile de vacanta, cu pauza totala de la antrenamente:))
asa ca eu m-am pregatit cam asa de fapt - tot anul asta am alergat distante lungi.
in ianuarie am inceput sa alerg 9-10 km/zi, in februarie 11-15 km/zi si din martie 12-16 km/zi, alternand de fiecare data ziua de alergare cu zi de crosstrainer/bicicleta, ceva exercitii pentru brate si ceva abdomene.
cu exceptia vacantei din grecia in care am alergat ceva, in celelalte vacante de anul asta nu m-am antrenat deloc. adica m-am antrenat cu vin:))
alte pauze nu prea am luat, ma rog, cate o zi pe ici pe colo, dupa semimaratoane.
in afara de antrenamentele zilnice, in perioada ianuarie-iunie am alergat cate un semimaraton pe luna, apoi in iulie am alergat doua semimaratoane.
dupa vacanta din august mi-am marit distantele la 17 km/zi si mi-am marit si viteza la 9.5 km/h.
si-acuma, in plus fata de antrenamentele zilnice, in august am alergat  trei semimaratoane, iar in septembrie am facut trei semimaratoane, o alergare de 25 de km si o alergare de 33 de km. tot ce-am alergat in septembrie si octombrie a fost constant, cu aceeasi viteza de 9.5 km/h. de fapt tot ce-am alergat anul asta a fost constant, fara opriri, alternari cu mers sau alte chestii. acum nu ma mai sperie distantele lungi, o alergare de 10 km mi se pare usoara (da, stiu, pare pretios, dar nu e deloc asa, cu antrenament si determinare se poate realiza orice).
si pot sa zic deja ca targetul meu de anul asta cu cate-un semimaraton pe luna a cam fost atins si depasit:)

la cursa a fost grozav, asa cum m-am asteptat si am sperat sa fie!
am alergat in italia, la lago di garda, unde e un maraton international, nu foarte mare, adica au fost patru sute si ceva de finalisti.
traseul a fost absolut fantastic, pe malul lacului garda, printre vii, prin sate, cu priveliste splendida si vreme minunata de toamna aurie, desi n-a fost chiar soare.

am plecat de aici pe 10 octombrie dupa masa si am ajuns in milano pe 11 dimineata la ora 6, adica am pierdut si-o noapte pe avion, cu toata oboseala aferenta.
vineri si sambata in zilele de dinainte am fost cuminti, ne-am continuat programul de carbohidrati cu paste minunate in malcesine, pe malul lacului. ne-am dedulcit si la cateva pahare de vin si alte bauturi, desi unele voci au fost impotriva noastra;)
azi dimineata la 9 eram deja la linia de plecare, pregatiti sa atacam cea mai mare provocare de pana acum. vreme frumoasa, dar destul de rece, 14 grade...pentru noi care venim de la 40 de grade, as putea spune ca era frig rau:)). ei, ne-am incalzit destul de repede si la 9.40 am pornit in prima noastra cursa.
si-am alergat, si-am admirat si iar am alergat pana am ajuns la final.
pentru mine totul a decurs exact asa cum mi-am imaginat dinainte. am mancat pe traseu 2 mini ciocolate mars din buzunarul propriu, pulsul a fost exact ca la antrenamente, n-am avut nicio supriza. ma rog, am avut o surpriza, foarte placuta, aia ca am terminat maratonul in 4 ore si 20 de minute:) inainte de cursa m-am vizualizat de multe ori trecand linia de sosire, dar in cele mai erotice visuri m-am asteptat la 4 ore si 45 minute, asa ca timpul scos a fost pentru mine cireasa de pe tort!!!

oricum, daca imi spunea cineva in primavara lui 2011 (cand am inceput sa alerg) ca voi termina maratonul, ii ziceam ca e de-a dreptul nebun:))

felicitari mie si lui lp pentru primul nostru maraton!!!
si la cat mai multe, pe cat mai multe continente!!!