Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

joi, 14 martie 2013

orezul prajit si salata shiraz

noi 2 am fost intotdeauna mari mancatori de orez. ne place foarte mult si eu fac orez in multe feluri, foarte des.
fiindca aici mango-ul e foarte foarte bun, varianta asta dulce de orez prajit o mancam aproape toata ziua.

orez prajit cu mango (portie pentru 2, ca de obicei).
fieb inainte orezul (noua ne place cel mai mult basmati, asa ca numai din ala facem). pun la fiert cu putina sare o ceasca (am niste cesti de cafea ikea) cu orez si 2 cesti de apa - proportia ideala apa/orez. pun la fiert in oala cu capac, la foc mic. nu ridic capacul decat la sfarsit. cred ca in vreo 10 minute e fiert - cand a scazut apa complet, dar nu e flescait. dupa ce a fiert, scot orezul pe o farfurie si il las sa se raceasca (ideal e sa-l tii vreo 2 ore la frigider dupa aia). asta fiert e baza pentru orice variatie de orez prajit.
ce pun in el - 1 mango copt, curatat si taiat cubulete, 1 manuta de stafide (inmuiate in apa in prealabil), 5-6 fire de ceapa verde, 1 ardei iute, o mana de caju nesarat prajit.
toc ceapa verde felii si o arunc in tigaie cu putin ulei de masline. tin ceapa vreo 30 de secunde la foc mare dupa care adaug orezul, amestec bine inca vreo 30 de secunde si pe urma pun pe rand stafidele, mango-ul si la sfarsit caju-ul. totul la foc mare, amestecand mereu. e misto ca daca ai orezul gata fiert, toata treaba dureaza cateva minute cu totul.
cand nu am mango, folosesc alte fructe - pepene galben, ananas, capsuni, pere, struguri.
in principiu cam orice fruct dulce si aromat. si in loc de caju se pot folosi alune de padure, migdale, dar mie imi place mai mult textura de caju in orezul asta.



salata shiraz (tot de 2 oameni ca noi)
si pe asta am mancat-o prima data tot pe-aici prin golf si mi se pare una dintre salatele cele mai proaspete, mai bune si mai usor de facut.
2 rosii (curatate de pielita), 2 castraveti, 1 ceapa mare, 1 legatura mare de menta proaspata, sare, ulei de masline, o jumatate de lamaie.
rosiile si castravetii se taie cubulete, ceapa se toaca marunt, menta se toaca si ea. lamaie, ulei si sare dupa gust si asta e tot.
e cea mai proaspata salata si e perfecta cu un peste la gratar.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu