Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

luni, 4 martie 2013

de unde vine

numele vine de la faptul ca de la inceputul anului 2013 ne-am lasat de carne si-am pastrat doar pestele si fructele de mare.
sa nu intelegeti ca suntem chiar convertiti de tot, adica s-a intamplat sa mancam carne de vreo 3 ori in 2 luni, dar in oras, pentru ca acasa nu mai gatesc carne deloc.
si e simplu, si e foarte bun, si nu e deloc asa greu cum credeam.
adevarul e ca daca locuiesti intr-o tara cu mare, posibilitatile de-a manca sunt nesfarsite.
si daca piata de peste e foarte aproape de casa e si mai bine.
si daca in tara asta mai gasesti si un zilion de condimente din toata lumea, atunci as zice ca te-ai cam scos.
si de fiecare data cand ma duc la supermarket gasesc tot felul de verzaciuni pe care nu le-am mai vazut niciodata, dar pe care as vrea si trebuie sa le incerc.
am incercat morning glory care este un soi de spanac de apa (folosit la greu prin asia). l-am cumparat si l-am gatit pentru ca il mai mancasem inainte in oras si am stiut ce e, dar in rest unele din verzaciunile astea nu prea seamana cu ceva cunoscut mie.
de exemplu ieri l-am agatat pe un domn care cumpara niste legaturi de ierburi care aduceau cu trifoiul. le-am mai vazut de multe ori, dar habar n-aveam ce pot face cu ele. si cum vanzatorii de la magazinul asta nu vorbesc prea multa engleza, era mai greu sa aflu cum sa le gatesc.
asa ca l-am intrebat pe domnul (indian) in cauza cum le gateste si ce sunt de fapt. si am aflat ca sunt frunze de fenugreek (indienii le spun methi) si ca sunt extrem de sanatoase pentru prevenirea diabetului si pentru tensiune. nu ma gandeam ca si frunzele de fenugreek se mananca. mai folosisem in trecut seminte, dar frunze... 
asa ca azi am gatit un orez prajit cu caju si frunze de fenugreek. frunzele le-am gatit foarte simplu: putin usturoi, ceapa verde, ginger, sare, coriandru (pudra), cumin (pudra) si-am aruncat frunzele si le-am calit pana a scazut toata apa din ele. le-am trantit apoi peste orezul prajit cu caju si-am mai pus si-un praf de turmeric.
domnul a fost foarte amabil si mi-a recomandat sa incerc si alte verzaciuni. mi-a spus ca el le face la tigaie, cu un praf de condimente indiene (garam masala), dar fara ceapa si usturoi (ca nu-i plac astea 2). cam ciudat - un indian care nu mananca ceapa si usturoi. eu am pus si astea 2 si niste ginger si un ardei iute - normal! si-a iesit foarte bun!
o sa-l mancam la cina. cu o bucata de peste, bineinteles.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu