Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

luni, 4 martie 2013

fara vin

ce faci cand iti place vinul si traiesti intr-o tara in care alcoolul e interzis?
1. renunti de tot la bautura - perfect posibil (am facut deja). dar e solutie pe termen scurt in opinia mea
2. cumperi de la contrabanda - preturi enorme si nu gasesti vin, gasesti doar spirtoase. cu echivalentul platit pe o sticla de tarie care in europa se vinde cu 10 euro, aici iei 2 bilete de avion si zbori intr-o tara vecina unde te poti bucura de o sticla de vin
3. studiezi, intrebi, te interesezi, incerci, testezi, perfectezi.
si pana la urma reusesti sa-ti produci tu surogatul tau de vin. care bineinteles nu e cel mai bun din lume - sau ca sa spun asa - daca traiesti intr-o tara normala, nu ai bea din asta toata ziua, dar in conditii vitrege...
in schimb, multumita internetului poti descoperi alte bauturi facute de oameni care au trait prin tari din astea, in conditii grele.
de exemplu vinul de ginger este genial. l-as face oricand si intr-o tara normala.
de fapt, dupa cum vorbeam aseara cu prietenii nostri dragi de acasa, l-as recomanda oricand pe partie la solden!!!
sau cidrul facut in casa - alta descoperire de succes. n-as fi facut niciodata daca nu as fi ajuns aici.
nu e nicio coincidenta ca sucul de mere (fara zahar si aditivi) pleaca primul de la raft. mari iubitori de suc de mere sunt pe-aici!!!


cel mai misto e cand mergi sa cumperi un furtun de tras in sticle. marfa pe care n-o gasesti decat
intr-un singur loc. unde? in bazar, normal. si indianul care vinde furtunul asta stie exact la ce vrei sa-l folosesti (ca il foloseste si el acasa) si se uita la tine si iti face un pret absolut exagerat pentru 2 metri de furtun, dar normal ca platesti, ca ai plati si de 10 ori sau de 100 de ori mai mult, ca ai nevoie, ca altfel n-ai cum sa obtii un produs de calitate:).
si iar misto e cand mergi la magazin si portiunea de raft unde se vinde drojdie e cam foarte mare dupa parerea mea. si gasesti si vreo 3-4 tipuri de drojdie. adica iti imaginezi ca toata lumea coace vreun fel de paine acasa, toata ziua. in conditiile in care astia de aici gatesc foarte putin sau aproape deloc acasa.
tot misto e cand indianul din fata ta de la supermarket are in cos 3 kg de zahar, cateva pungi de stafide si 4-5 pachete mari de drojdie. e evident la ce le foloseste, nu? da, da face placinte toata ziua:)).
la fel de misto e cand gasesti la magazin borcan de sticla de 5 litri, cu un capac special cu supape. da, da, e pentru muraturi:)).
si paranoia expatului intr-o astfel de tara e cand ajunge sa plateasca la casa la supermarket si isi face probleme daca in acelasi cos are 1 kg de zahar, 4 sticle de suc de struguri (si asta fara zahar si prezervativi), 1 pachet de drojdie. si ce face? nu le ia pe toate in aceeasi zi. ia azi doar sucul de struguri (fiindca e un singur tip pe care il poate folosi la facut vin, nu-s toate bune) si vine maine sa ia drojdia. si zaharul. ma rog, dupa zahar poate veni chiar poimaine, ca nu-i trebuie chiar in primele zile.

oricum sucul asta de struguri (care bineinteles e din austria) se vinde doar in sticle de sticla (cu dop special, ca ala de la bere belgiana). e evident ca daca importi din europa suc de struguri si il importi in ambalajul asta, o faci ca sa-i ajuti pe bietii oameni care isi fac vinul acasa sa aiba si ei niste sticle corespunzatoare cand apar prietenii in vizita!!!

concluzie:
daca iti place vinul, bineinteles ca te poti descurca si aici!!! totul e sa vrei:)

multumim enorm prietenului nostru drag din sofia care ne-a ajutat cu cele 3 tipuri speciale de drojdie de vin!!!

da, da normal ca sunt secrete si la retetele astea. adica tre sa folosesti ingredientele care trebuie, ca sa poti obtine calitatea maxima din produs. doar nu ati crezut ca o sa va dau toata informatia pe tava din prima.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu