cand ne-am mutat aici, de fapt inainte de asta, am zis ca o sa postez cate o reteta pe zi, in fiecare zi. voiam de fapt sa postez reteta cu ce gatesc in fiecare zi, dar bineinteles ca nu s-a intamplat asa ceva. in plus, ca sa pun si poze cu ce gatesc e putin mai complicat ca trebuie sa-mi instalez ceva lumini, dat fiind faptul ca felurile de mancare se mananca la cina.
ma rog, pana una alta, asta e cea mai buna salata de caracatita din lume pe care am invatat s-o fac aici. promit sa pun si poza curand. adica data viitoare cand o fac.
am furat reteta de la un restaurant thai. de fapt am mancat acolo salata asta, facuta cu creveti.
am replicat-o acasa in varianta cu creveti si am facut-o si in varianta cu caracatita. parca cu caracatita e mult mai buna, sau ne place noua mai mult.
cred ca se poate face cu orice fel de carne, nu neaparat cu fructe de mare.
si de fiecare data cand o mancam, ceea ce se intampla destul de des, avem senzatia ca devenim din ce in ce mai sanatosi:).
caracatita o cumpar de la piata de peste (care piata de peste este super mare, misto, curata, gasesti nenumarate feluri de peste, tone de creveti, fructe de mare - e foarte frumos si mergem aproape in fiecare weekend si cumparam. e si aproape de casa).
unul din vanzatorii de peste vinde numai caracatita, sepie, calamari, tipari. si toate sunt foarte proaspete. in plus ne suna cand ii vine captura, asa ca avem caracatita proaspata mereu.
ok, reteta e foarte simpla:
- 4 caracatite (prefierte - eu le fierb dupa reteta lui jamie, care pana acum mi se pare de departe cea mai buna) micute - adica dupa ce le-am fiert, o caracatita e de marimea unui pumn.
- 1 capatana usturoi, 1 ceapa rosie medie, 4-5 fire de ceapa verde, 1 lamaie cu tot cu coaja, zeama de la alte 2 lamai, 2 linguri zahar (sau miere), 4-5 linguri sos de peste (bun), 2 ardei iuti rosii/verzi (din aia mici thai), cateva fire de coriandru, 1 bucata de vreo 7-8 cm de ginger, 5 fire de lemongrass, un pumn de caju prajit (nesarat), 1-2 linguri de ulei de masline.
ceapa rosie, ardeii iuti - se toaca marunt, usturoiul se taie feliute subtiri, gingerul se toaca cubulete mici, mici, lemongrasul si ceapa verde se taie rondele subtiri, caju-ul se desface in jumatati, lamaia cu coaja cu tot se taie cubulete, caracatita se taie bucati (in jur de 1-2 cm).
se face sosul din zeama de la 2 lamai, zaharul (sau mierea) si sosul de peste. ideea e ca sosul sa fie dulce-acrisor, poti sa-l ajustezi dupa gustul propriu.
se amesteca ingredientele tocate cu sosul si putin ulei de masline si se mai adauga cateva fire de coriandru tocat.
E ABSOLUT GENIALA!!!
si nu, nu iese la fel daca nu pui lemongrass, sau daca pui mai putin usturoi, sau daca nu pui ginger, sau daca te gandesti sa nu pui o lamaie intreaga cu coaja, sau daca nu vrei sa pui zahar (miere), sau daca nu vrei sa pui sos de peste sau ...
toata treaba la salata asta e ca fiind o salata thai, e extrem de aromata si trebuie sa ii pui ingredientele specifice, altfel e o salata de caracatita cu ceva.
si fiindca e atat de picanta si aromata, noi o mancam cu un orez dulce (cu mango si stafide) sau cu lipie arabeasca prajita. in plus, e pentru amatorii de mancaruri iuti si clar ai nevoie de mult vin rece.
ma rog, pana una alta, asta e cea mai buna salata de caracatita din lume pe care am invatat s-o fac aici. promit sa pun si poza curand. adica data viitoare cand o fac.
am furat reteta de la un restaurant thai. de fapt am mancat acolo salata asta, facuta cu creveti.
am replicat-o acasa in varianta cu creveti si am facut-o si in varianta cu caracatita. parca cu caracatita e mult mai buna, sau ne place noua mai mult.
cred ca se poate face cu orice fel de carne, nu neaparat cu fructe de mare.
si de fiecare data cand o mancam, ceea ce se intampla destul de des, avem senzatia ca devenim din ce in ce mai sanatosi:).
caracatita o cumpar de la piata de peste (care piata de peste este super mare, misto, curata, gasesti nenumarate feluri de peste, tone de creveti, fructe de mare - e foarte frumos si mergem aproape in fiecare weekend si cumparam. e si aproape de casa).
unul din vanzatorii de peste vinde numai caracatita, sepie, calamari, tipari. si toate sunt foarte proaspete. in plus ne suna cand ii vine captura, asa ca avem caracatita proaspata mereu.
ok, reteta e foarte simpla:
- 4 caracatite (prefierte - eu le fierb dupa reteta lui jamie, care pana acum mi se pare de departe cea mai buna) micute - adica dupa ce le-am fiert, o caracatita e de marimea unui pumn.
- 1 capatana usturoi, 1 ceapa rosie medie, 4-5 fire de ceapa verde, 1 lamaie cu tot cu coaja, zeama de la alte 2 lamai, 2 linguri zahar (sau miere), 4-5 linguri sos de peste (bun), 2 ardei iuti rosii/verzi (din aia mici thai), cateva fire de coriandru, 1 bucata de vreo 7-8 cm de ginger, 5 fire de lemongrass, un pumn de caju prajit (nesarat), 1-2 linguri de ulei de masline.
ceapa rosie, ardeii iuti - se toaca marunt, usturoiul se taie feliute subtiri, gingerul se toaca cubulete mici, mici, lemongrasul si ceapa verde se taie rondele subtiri, caju-ul se desface in jumatati, lamaia cu coaja cu tot se taie cubulete, caracatita se taie bucati (in jur de 1-2 cm).
se face sosul din zeama de la 2 lamai, zaharul (sau mierea) si sosul de peste. ideea e ca sosul sa fie dulce-acrisor, poti sa-l ajustezi dupa gustul propriu.
se amesteca ingredientele tocate cu sosul si putin ulei de masline si se mai adauga cateva fire de coriandru tocat.
E ABSOLUT GENIALA!!!
si nu, nu iese la fel daca nu pui lemongrass, sau daca pui mai putin usturoi, sau daca nu pui ginger, sau daca te gandesti sa nu pui o lamaie intreaga cu coaja, sau daca nu vrei sa pui zahar (miere), sau daca nu vrei sa pui sos de peste sau ...
toata treaba la salata asta e ca fiind o salata thai, e extrem de aromata si trebuie sa ii pui ingredientele specifice, altfel e o salata de caracatita cu ceva.
si fiindca e atat de picanta si aromata, noi o mancam cu un orez dulce (cu mango si stafide) sau cu lipie arabeasca prajita. in plus, e pentru amatorii de mancaruri iuti si clar ai nevoie de mult vin rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu