saptamana trecuta cand am fost in sri lanka am stat la o pensiune la care doamna facea si mancare.
si s-a laudat foarte tare cu mancarea ei.
si-am incercat-o. normal.
nu a fost buna. a fost extraordinara!!!
ne-a facut un curry de crab. si alaturi diverse salatele si mancarici (de vinete, de jackfruit, de fasole verde).
am fost foarte impresionati si fiindca ne-a placut asa de mult curry-ul, mi-a dat si mie un borcan din mix-ul ei de condimente. si mi-a spus si cum face curry-ul. si mi-a mai impartasit un secret - mi-a zis ca e mult mai bun daca il faci cu o zi inainte sau macar cu cateva ore bune.
in principiu am avut cam toate ingredientele (mai putin niste frunze de drumstick), am pus chiar si cocos proaspat si am replicat ieri dimineata curry-ul ei de crab, ca sa-l avem pentru cina.
a iesit excelent!!!
l-am mancat in 3 persoane, ca am avut un invitat la cina.
16 crabi proaspeti (2 kg) curatati si spalati bine si taiati pe din doua
2 shallots (sau o ceapa) - tocata marunt
8 catei de usturoi - tocati marunt
1 bucatica ginger - ras pe razatoarea mica
1/2 nuca de cocos proaspata* - rasa pe razatoarea mica
o mana de frunze proaspete de curry (aici ar fi trebuit sa adaug si frunzele de drumstick)
3 lingurite de ghee (unt clarificat)
1 lingurita zahar brun
1/4 lingurita turmeric pudra
1 lingura mix de curry (mix-ul de curry fiecare il face cum vrea, dar gustul de la doamna asta e absolut genial - pune seminte de coriandru, cumin, mustar negru, cardamom, fenicul, cuisoare, scortisoara-coaja, piper negru si le rumeneste in tigaie fara ulei bineinteles, dupa care le zdrobeste in mojar pana obtine o pudra. acuma nu mi-a zis chiar proportia exacta...)
1 canita lapte de cocos
ardei iute (dupa gustul fiecaruia)
sare
se pune in ghee la calit shallot-ul cu usturoiul si gingerul, dupa care se adauga condimentele pudra, se rumenesc foarte usor. apoi se pune nuca de cocos rasa, zaharul, laptele de cocos si putina apa daca mai e nevoie, ardeii iuti, sare, dupa care se arunca crabii inauntru si se fierbe totul in jur de 10 minute. la sfarsit se adauga frunzele de curry si gata!
am mancat 3 oameni din curry, asa ca o portie are 660 de calorii.
si alaturi am facut un orez (cand l-am pus la fiert am pus si vreo 3 boabe de cardamom) prajit cu garlic chives.
*povestea cu nuca de cocos proaspata e putin mai complicata - trebuie golita de lichid, pusa in cuptor la uscat vreo 20 de minute, dupa care taiata si rasa pe razatoare.
si mai jos sunt urmele mesei minunate de la pensiunea din sri lanka.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu