l-am pus in dulap in bucatarie si-am uitat de el.
azi dimineata am dat de el si cum aveam in programul de cina creveti, m-am gandit sa-i fac in sos de tamarind si alte cele.
tamarind-ul se foloseste mult in bucataria indiana si in cea thai. e o pastaie care are seminte, care creste in copac si e foarte acra, dar combinata cu altele da un gust excelent si face ca sosul sa aiba o anume consistenta si savoare.
1 kg de creveti proaspeti (curatati, cu coada pastrata)
1 bucata de ginger
8 catei de usturoi
1 shallot
pulpa de tamarind - 30 gr
2 lingurite zahar brun
1 lingurita nam prik pao (aceeasi pasta thai de ardei pe care o folosesc si la tom yum)
2 linguri sos de peste
1 lingurita pasta de creveti
1 lingura ulei de masline
arahide nesarate - 25 gr
cateva fire de coriandru - tocat marunt
am pus pulpa de tamarind (care e oarecum lipicioasa, ca o marmelada de pe vremea lui ceasca) intr-un bol cu apa calda si am tinut-o vreo 10 minute. dupa care am trecut-o prin sita ca sa nu mai aiba nicio samanta (a reiesit cam o lingura de pasta) si am amestecat-o cu zaharul, pasta de creveti, nam prik pao-ul si sosul de peste. am pus crevetii la marinat in amestecul de mai sus vreo 3 ceasuri in frigider.
in tigaie am pus la calit intr-o lingura ulei de masline gingerul (dat pe razatoare), usturoiul (zdrobit), shallot-ul (tocat marunt) si dupa vreun minut am pus putina apa (o cescuta) si am mai fiert vreo jumatate de minut. am adaugat crevetii marinati si am mai tinut totul vreo 2 minute pana s-au facut crevetii. am stins focul, am dat deoparte si am aruncat deasupra putin coriandru proaspat tocat si arahidele zdrobite in mojar.
tot pentru 2 - asa ca portia de creveti in sos de tamarind are 520 de calorii.
i-am mancat cu orez prajit cu mango, ananas, garlic chives si ardei iute rosu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu