Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

vineri, 31 ianuarie 2014

traiasca vinetele!

azi am facut niste vinete cu parmezan la cuptor.

2 vinete - 650 gr
200 gr mozzarella
100 gr parmezan
rosii - 600 gr
1 caciulie usturoi
3 linguri ulei
1 lingurita zahar brun light
sare, piper
oregano
busuioc

am facut un sos de rosii normal - am pus usturoiul tocat la rumenit intr-o lingura ulei de masline, am adaugat rosiile (curatate de pielita), sare, piper, zahar, oregano si l-am fiert pana a capatat consistenta.
am curatat vinetele de coaja, le-am feliat pe lungime (felii subtiri - cam 1/2 cm). in mod normal ar fi trebuit sa prajesc vinetele in ulei, dar fiindca am vrut sa elimin faza asta, am uns feliile de vinete cu 2 linguri de ulei si le-am facut la gratar.
intr-un vas termorezistent am pus un strat de sos de rosii, putin parmezan ras, apoi un strat de vinete, sare, piper, busuioc, mozzarella feliata si tot asa. deasupra sos de rosii si putin parmezan.
am dat la cuptor pana s-au rumenit bine deasupra.

au iesit 3 portii mari.
portia a avut 549 calorii.



joi, 30 ianuarie 2014

frigarui de pui altfel

in seara asta am gatit pui. asa mi-a venit. lp chiar s-a mirat ca avem carne in absenta musafirilor:)

piept de pui (fara piele si os) - 600 gr
3 linguri miere
2 fire lemongrass
1 bucata ginger
2 ardei iuti rosii thai
1 caciulie usturoi
1 lingura pasta de tomate
30 gr arahide rumenite
sare
cateva frunze de kaffir lime

am facut o pasta la blender din lemongrass, ginger, ardei iuti, usturoi si apoi am amestecat-o cu miere, pasta de tomate, sare, si arahidele zdrobite in mojar. am taiat pieptul de pui in bucati si le-am scufundat in sosul de mai sus. le-am tinut la frigider vreo 4 ore.
apoi am pus bucatile de pui pe bete de bambus (alternandu-le cu frunze de kaffir lime) si le-am pus pe gratar.
frigaruile au iesit perfect - puiul a fost atat de fraged, s-a marinat complet de la ginger si lemongrass, mierea cu alunele s-au caramelizat, frunzele de kaffir lime au dat o aroma minunata!

le-am mancat cu o salata colorata:
sfecla proaspata - 200 gr
nectarina - 100 gr
portocala - 200 gr
mar verde - 150 gr
sare, piper
sfecla, marul si nectarina - taiate betigase, portocala felii + zeama, sare si piper.

portia de frigarui de pui (3 frigarui) - 622 calorii
portia de salata - 159 calorii

miercuri, 29 ianuarie 2014

falafel

azi am facut un falafel. de la zero. sunt o multime de variante. asta e varianta mea.

naut uscat - 200 gr
1 caciulie usturoi
1 ceapa
1 lingurita pudra de cumin
1 lingurita pudra de coriandru
1 lingurita sumac
8 boabe de cardamom
1 ardei iute mic
sare, piper
patrunjel verde
1 lingura ulei de masline

am tinut nautul peste noapte in apa la inmuiat.
azi l-am pus in robot impreuna cu ceapa, usturoiul, ardeiul iute si patrunjelul verde. apoi am adaugat sare, piper si condimentele si am dat compozitia cateva ore la frigider.
am preformat falafelul, l-am uns cu o lingura ulei de masline si l-am dat la cuptor pana s-au rumenit (asta fiindca prefer sa le fac la cuptor, in loc sa folosesc o tona de ulei ca sa le prajesc).

au iesit 17 bucati.
55 de calorii/bucata.
nu le-am mancat cu sosul clasic de tahini, ci cu o salata shopska:))

marți, 28 ianuarie 2014

lasagna cu spanac

n-am mai facut lasagna de ceva vreme, asa ca in seara asta am facut pentru cina una cu spanac.

pentru aluat:
300 gr faina
3 oua
sare

pentru umplutura si sosuri:
350 gr branza de casa (fac branza de casa de fiecare cand am nevoie pentru lasagna, ravioli sau cannelloni)
150 gr mozzarella
500 gr spanac proaspat
1 legatura chives de praz
30 gr rosii uscate
250 ml smantana dulce pentru gatit
50 gr parmezan
50 gr pecorino
600 gr rosii
1 caciulie usturoi
1 lingura ulei de masline
1 lingurita zahar brun
oregano uscat
sare, piper
un praf de nucsoara

aluatul de foi de lasagna l-am facut ca de obicei cu masina mea imperia.
am facut un sos de rosii normal - am calit usturoiul tocat intr-o lingura ulei de masline, am adaugat rosiile curatate de pielita si tocate marunt, o lingurita zahar brun, sare, piper, oregano uscat si l-am fiert pana s-a legat sosul.
spanacul l-am fiert la abur cu putina sare, l-am tocat marunt, am adaugat branza de casa, mozzarella rasa, o legatura de chives de praz, rosiile uscate (rehidratate) tocate, sare, piper si niste nucsoara rasa.
pentru sosul alb - am amestecat smantana cu parmezanul si pecorino rase, putina sare si piper proaspat zdrobit.

intr-o tava am pus un strat de sos de rosii, un strat de foi de lasagna, un strat de spanac, apoi un strat de smantana si tot asa. ultimul strat de deasupra e cel de smantana si parmezan+pecorino.
am dat la cuptor pana s-a rumenit deasupra.

a iesit o lasagna grozava!!! 6 portii foarte mari.
as putea sa mananc paste toata ziua, sunt extraordinare in orice combinatie, mai ales cand sunt proaspat facute!
calorii/portie - 616.

 
 

luni, 27 ianuarie 2014

caracatita si cartofi

in seara asta am facut o salata de caracatita cu cartofi. tot pentru 2 oameni.

caracatita - 700 gr
1 lingura ulei de masline
1 lamaie
1 caciulie usturoi
cateva fire de patrunjel
sare mare

cartofi - 700 gr
2 linguri ulei de masline
1 ceapa
1 legatura patrunjel
zeama si coaja de lamiae
3 catei de usturoi
1 ardei iute rosu mic
sare, piper

caracatita fiarta dupa metoda pe care o folosesc mereu (in tigaie cu capac - caracatita, cateva fire de patrunjel, usturoi zdrobit usor, 1 lingura ulei de masline, partea alba de la o lamaie si sare mare).
am fiert cartofii in coaja si apoi am facut o salata cu cartofii feliati, caracatita taiata bucati, o ceapa solzisori, patrunjelul tocat, usturoiul zdrobit, 2 linguri ulei de masline, zeama si coaja de lamaie, sare si piper si un ardei iute tocat marunt.

portia (imensa) de salata de caracatita cu cartofi are 795 de calorii.



duminică, 26 ianuarie 2014

maltagliati

de fiecare data cand fac ravioli, imi raman marginile de aluat, pe care le tai aiurea, le pun la congelator si cand se aduna o cantitate suficienta pentru noi 2, fac maltagliati (adica paste taiate prost) cu diverse sosuri.
in seara asta le-am facut cu un foarte simplu sos de rosii cherry.

paste maltagliati (proaspete, congelate) - 200 gr
rosii cherry - 500 gr
6 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline
1 lingurita zahar brun
busuioc uscat
sare, piper
50 gr parmezan

am aruncat in tigaie rosiile cherry impreuna cu usturoiul tocat si le-am rumenit intr-o lingura ulei de masline, am adaugat sare, zahar, piper proaspat zdrobit si busuioc uscat.
am pus peste sos pastele fierte, am adaugat parmezan ras, am amestecat si le-am mancat imediat, ca au fost excelente!

calorii/portie - 525.

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

tartarul (aproape) perfect

azi am facut un tartar.
a iesit grozav, am zis ca-i aproape perfect, din cauza ca n-am avut cognac sa pun in el:)
aveam si-o paine extraordinara neagra, cu 6 cereale si m-am gandit ca cel mai bine s-ar asorta cu un tartar.
pentru 2 oameni.
muschi de vita - 300 gr
3 castraveti mici (in otet)
1 shallot
cateva fire de patrunjel
sos worchestershire - 1 lingura
sos tabasco - 2 lingurite
mustar de dijon - 1 lingurita
2 galbenusuri de ou
1 lingura ulei de masline
1 lingura de capere
sare mare
piper

am amestecat galbenusurile cu shallot-ul tocat marunt, castravetii tocati marunt, caperele, sosurile si patrunjelul tocat, apoi am adaugat carnea de vita (tocata marunt la cutit) si o lingura ulei de masline. am potrivit de sare (sare mare) si piper proaspat zdrobit (o combinata de piper alb, verde, negru, rosu).
si fiindca aveam si niste oua de prepelita, am folosit 2 galbenusuri pentru decor.
singurul lucru care a lipsit a fost putin cognac, dar cand traiesti intr-o tara uscata, n-ai ce face, te adaptezi:)

portia de tartar (fara paine si unt, ca aici depinde de fiecare cat vrea sa manance) are 388 de calorii.