Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

marți, 12 noiembrie 2013

un fel de kokorec

noi suntem mari amatori de kokorec, si in varianta turceasca si in cea greceasca (cu organe).
aici, din pacate nu se fac.
in schimb, se gasesc intestine de miel la magazin, asa ca m-am avantat si am luat.
am rotisor la cuptor, dar mi-ar fi trebuit mult prea multe intestine ca sa le pun pe tepusa si sa le fac la rotisor. am incercat o varianta mult mai simpla.

intestine de miel - 400 gr
1 lingurita oregano
1 lingurita ardei iuti uscati
sare
5 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline
1 ceapa alba mare
1 legatura patrunjel
1 lingura tahini
1 lingura zeama de lamaie
2 catei de usturoi
4 lipii

am spalat intestinele foarte bine, in multe ape, si pe dinauntru si pe dinafara si le-am zvantat bine. le-am taiat bucati si le-am dat la cuptor cu o lingura ulei de masline, oregano, sare, ardei iute si 5 catei de usturoi in coaja (dar zdrobiti usor). le-am tinut in cuptor pana s-au rumenit bine.
apoi le-am tocat marunt, le-am amestecat cu ceapa cruda taiata solzisori si patrunjel tocat.
am uns lipiile cu un sos facut dintr-o lingura de tahini, o lingura de apa, o lingura zeama de lamaie si 2 catei de usturoi zdrobiti si le-am umplut. au iesit 4 lipii.
le-am mancat cu o salata shopska - in amintirea vremurilor bulgaresti:)

1 lipie cu kokorec are 313 calorii.


luni, 11 noiembrie 2013

curry rosu (cu creveti)

creveti proaspeti (curatati, cu cozi) - 1000 gr brut / 600 gr net
3 fire de lemongrass
8 catei de usturoi
1 shallot
1 bucata ginger
1 bucata galangal
2 ardei iuti rosii thai
3 linguri lapte de cocos instant
2 lingurite pasta rosie de curry
1 lingura creveti uscati
2 linguri sos de peste
1 lingurita zahar brun (light)
1 lingura ghee
6 frunze de kaffir lime

am facut in blender o pasta din lemongrass, usturoi, shallot, ginger, galangal, ardeii iuti si crevetii uscati (rehidratati in apa calda) si am pus-o la rumenit intr-o lingura de ghee, dupa care am adaugat pasta de curry, apoi laptele de cocos si dupa un minut crevetii, 2 linguri sos de peste si o lingurita zahar brun. am fiert totul vreo 3-4 minute, am dat deoparte si am aruncat deasupra frunzele de kaffir lime.

am mancat curry-ul cu orez simplu fiert.

au iesit 3 portii.
portia de curry (fara orez) are 350 de calorii.


sâmbătă, 9 noiembrie 2013

risotto alla zafferano in crusta de parmezan

incep prin a spune ca n-am pus vin in risotto, pentru ca nu exista aici:)
si nici n-am folosit maduva de vita cum ar fi trebuit...

150 gr orez arborio (n-am avut carnaroli, asa ca am folosit arborio de data asta)
1 ceapa alba mica
50 gr unt
supa de legume - 500 ml
50 gr parmezan
cateva fire de sofran
sare

am pus ceapa tocata foarte marunt la rumenit in jumatate din cantitatea de unt. dupa ce s-a inmuiat ceapa, am adaugat orezul si l-am tinut vreo 2 minute pana a devenit translucent.
apoi am inceput sa adaug cate putina supa de legume fierbinte (supa de legume am facut-o din 2 morcovi, 1 ceapa, 1 fir de telina, 1 ardei, 1 frunza de dafin si cateva boabe de piper - le-am fiert pe toate vreo ora si am strecurat-o). am amestecat continuu si am tot adaugat supa fierbinte pana s-a gatit orezul - cred ca vreo 15 minute. apoi am adaugat sofranul tinut in putina supa si la sfarsit parmezanul ras, putina sare, piper proaspat zdrobit si 25 de gr de unt. am amestecat totul pana s-au topit untul si parmezanul si am acoperit 2 minute.

pentru crusta de parmezan, adica niste boluri dragute si crocante, am folosit 100 gr parmezan ras.

am pus pe o farfurie intinsa o bucata de hartie pergament si am pus parmezanul ras (jumatate din cantitate) deasupra, presarat intr-un cerc cu diametrul mai care decat bolul, dupa care l-am dat la microunde sa se topeasca. dupa ce s-a topit, l-am luat cu tot cu hartia pergament, l-am intins pe fundul unui bol, am pus un alt bol deasupra pana s-a intarit, am dezlipit hartia si gata.
am repetat operatiunea si asa mi-au iesit 2 cosulete de parmezan.

 



desi n-am pus vin, maduva de vita sau supa de vita, a iesit excelent!
al dente, dar matasos, aromat, grozav.
alaturi am avut o salata de rucola cu aceto balsamico si cateva boabe de rodie.

calorii/portie - 810.



miercuri, 6 noiembrie 2013

o altfel de salata de cartofi

cartofi - 1 kg
1 ceapa alba - 150 gr
3 fire de ceapa verde
macrou proaspat (mai mic) - 600 gr
1 iaurt 3% grasime
2 linguri tahini
50 gr masline negre
sare, piper

macroul l-am afumat. (ca de obicei cu ceai. am pus 2 linguri ceai negru, 2 linguri zahar, 2 linguri orez si ca arome, cateva boabe de ienibahar si cateva seminte de anason si fenicul).
am fiert cartofii in coaja, dupa care i-am taiat feliute cat erau calduti si i-am amestecat cu ceapa taiata solzisori, ceapa verde rondele si maslinele. am facut o pseudo maioneza din iaurt, tahini, sare, piper care am turnat-o peste cartofi si am amestecat totul usor (treaba asta cu iaurt si tahini este excelenta. inlocuieste perfect maioneza).

am ales fileurile de peste afumat si le-am pus peste salata de cartofi.

au iesit 3 portii.
portia are 761 calorii.


tagliatelle alla carbonara

am adus multe bunatati din vacanta in italia, printre care bineinteles si niste guanciale (grozav, aromatizat cu ierburi).
ca sa pot sa fac si eu in sfarsit pasta alla carbonara asa cum scrie la carte, nu versiuni pervertite cu bacon, smantana si mai stiu eu ce:)
si cum lui lp dintre paste ii plac cel mai putin spaghetti (ma rog, ii plac doar spaghetti proaspete "alla chitarra", dar nu mi-am adus si scula asta din italia), am facut tagliatelle alla carbonara.

am facut mai multe pentru ca am avut si-un musafir la masa.

pentru aluat
300 gr faina
3 oua
sare

pentru sosul alla carbonara
150 gr guanciale
3 oua
2 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline
40 gr parmezan
40 gr pecorino
piper

pastele le-am facut ca de obicei la masinuta mea imperia.

intr-o lingura de ulei de masline am rumenit 2 catei de usturoi (in coaja, usor zrobiti) si guanciale-le taiat cubulete, apoi am aruncat usturoiul, am adaugat deasupra pastele fierte si am dat deoparte. separat intr-un bol am batut ouale, am pus peste ele branzele rase si putin piper proaspat zdrobit, le-am adaugat peste pastele fierbinti si am amestecat totul usor, sa se omogenizeze.

uau!!! au iesit geniale!!! musafirul a zis ca au fost cele mai bune carbonara pe care le-a mancat vreodata:)
mare pacat ca n-am avut alaturi un pahar de sangiovese...

au iesit 4 portii generoase.
portia are 752 calorii.




duminică, 3 noiembrie 2013

crabi mincinosi la cuptor

am mai zis ca de fiecare data cand cumpar crabi ca sa-i fac umpluti, imi raman o parte din carapace, pe care le pastrez la congelator ca sa le folosesc la altceva.

ieri le-am umplut cu creveti.

creveti proaspeti intregi - 600 gr brut (pentru reteta asta se pot folosi si creveti putin mai mici)
1 shallot
1 caciulie usturoi
2 linguri pesmet
1 lingura ulei de masline
2 fire de lemongrass
1 bucata ginger
1 ardei iute
100 gr smantana dulce grasa
50 gr branza cu mucegai
50 gr parmezan

am pus la calit shallot-ul, usturoiul, ardeiul iute, ginger-ul si lemongrass-ul (toate tocate marunt) intr-o lingura de ulei de masline, dupa care am adaugat crevetii curatati si tocati marunt si dupa 2 minute am adaugat smantana, branza cu mucegai, pesmetul si putin piper proaspat zdrobit. am dat deoparte si am umplut carapacele de crab cu umplutura de mai sus. am presarat deasupra parmezanul ras si le-am dat la cuptor cateva minute pana s-au rumenit deasupra.

au iesit 8 bucati. extraordinare.
calorii/bucata - 163

le-am mancat cu o salata shiraz.


vineri, 1 noiembrie 2013

salata de calamari

aseara am readaptat salata de caracatita.
am facut-o cu calamari.

calamari - 600 gr
cateva frunze de kaffir lime
1 ceapa rosie
6 fire ceapa verde
6 fire lemongrass
1 bucata ginger
2 ardei iuti (unul verde, unul rosu)
2 caciulii de usturoi + 5 catei
4 lamai
50 gr caju
2 linguri sos de peste
2 linguri miere
1 lingurita ulei de masline

calamarii i-am taiat inele si i-am tras la tigaie cu 1 lingurita de ulei de masline, 5 catei de usturoi si frunzele de kaffir lime si dupa ce s-au racit i-am amestecat cu celelalte ingrediente - ceapa rosie tocata marunt, ceapa verde rondele fine, lemongrass-ul rondele fne, gingerul tocat foarte marunt, ardeii iuti tocati foarte marunt, usturoiul rondele fine, 2 lamai cu tot cu coaja tocate cubulete si caju-ul rumenit desfacut in 2. sosul l-am facut din miere, sos de peste si zeama de la 2 lamai.

portia de salata de calamari are 623 calorii.
am mancat-o cu putin orez cu ananas.