pe kbs e o emisiune misto despre bucataria coreeana si poti sa afli o sumedenie de lucruri interesante despre mancarurile lor si in general despre dieta lor, care e foarte sanatoasa.
mananca foarte mult peste, multe legume, tot felul de plante care de care mai ciudate si bineinteles ca nu exista coreean care sa nu manance kimchi (sau kimchee).
normal ca reteta clasica necesita o fermentare mai lunga, dar dupa putina documentare am gasit o reteta cu o metoda mult mai rapida de a obtine produsul final. in orice caz sunt zilioane de retete de kimchi, cu diferite ingrediente aditionale, dar am zis sa incerc reteta asta rapida sa vedem cum iese.
asa ca am facut kimchi.
1 varza chinezeasca - 650 gr
1 bucata de ginger - 50 gr
1 caciulie usturoi - 50 gr
1 ceapa alba - 100 gr
3 linguri sos de peste
1 lingura de zahar
1 lingurita de miere
3 lingurite pudra de ardei dulci
1 lingurita ardei iuti uscati
5 linguri sare mare
1 lingura seminte de susan rumenite
3 fire de ceapa verde - 100 gr
se face o saramura din 5 linguri sare mare si 5 cani de apa si se da in clocot. se toarna fierbinte peste frunzele de varza taiate pe lungime in fasii de 3 cm. se lasa varza in saramura 10 minute, dupa care se clateste si se stoarce bine.
se mixeaza in blender celelalte ingrediente (cu exceptia cepei verzi si a semintelor de susan) pana se obtine o pasta fina.
se amesteca varza cu pasta obtinuta, ceapa verde tocata felii si semintele de susan si se da la frigider.
e buna de mancat chiar de a doua zi. se pare ca in varianta asta tine vreo 10-15 zile la frigider.
nu e acra, e mai mult de mancat asa proaspata, nu e kimchi-ul clasic care tine si un an.
toata cutia de kimchi are 445 de calorii.
deja ma gandesc sa fac zilele urmatoare niste clatite coreene cu kimchi.
de data asta fara ulei;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu