aici gasesc sardine tot timpul. din oman.
le fac la gratar sau marinate.
lui lp ii plac astea marinate, ca oasele se topesc si nu se chinuie la ales.
chiar am mancat astazi, ca e weekend si nu conteaza ca-s cu ceapa:).
sardine marinate
1 kg de sardine intregi - curatate si facute fileuri (cu pielea pe ele)
marinata - 150 ml otet de cidru, 50 ml apa, 2 lingurite sare, 2 lingurite zahar, 1 lingurita piper negru boabe, cateva boabe de ienibahar, 4-5 frunze de dafin
se toarna marinata data in clocot si racita peste fileurile de sardine si se da vasul acoperit la frigider (24 de ore).
a doua zi fileurile marinate (se pot manca si asa simple, fara ceapa) se taie fasii si se amesteca cu 2 cepe (tocate solzisori), 100 gr masline kalamata (desfacute de pe sambure si taiate) si 2 linguri ulei de masline.
toata cantitatea are 1788 de calorii, dar iese destul, adica cel putin 6 portii de om normal.
vineri, 31 mai 2013
joi, 30 mai 2013
ghiveci turcesc cu creveti
ezme-ul de-acum doua zile mi-a amintit si de alte feluri grozave turcesti.
la gumusluk mancam tot timpul caserole din astea, cu creveti, cu miel, cu pui. erau extraordinare.
facute in vase de lut, foarte picante, cu branza sfaraind deasupra.
ce amintiri minunate!
aseara am facut caserola cu creveti
1 kg de creveti proaspeti (dupa ce i-am curatat au ramas fix 600 de grame)
3 rosii
2 ardei grasi (am pus unul rosu si unul verde, sa fie mai vesel)
2 ardei iuti rosii
1 ceapa
1 caciulie de usturoi
100 gr de ciuperci proaspete
100 gr branza rasa (am pus manchego)
1 lingura ulei de masline
1 lingurita pasta de tomate
sare, piper
100 ml apa
am calit ceapa si usturoiul tocate marunt intr-o lingura de ulei de masline, am adaugat ardeii (taiati feliute subtiri) si i-am calit vreun minut, pe urma am pus ciupercile feliate si rosiile (curatate de pielita) tocate marunt, pasta de tomate si apa. am tinut pe foc vreo 10 minute, am inchis focul, dupa care am aruncat inauntru crevetii (opariti in prealabil pret de 20 de secunde), am potrivit de sare si piper si am transferat totul in 2 vase de lut. am pus branza rasa deasupra si am dat in cuptorul incalzit 15 minute si pe urma 3 minute la grill, pana s-a rumenit bine branza.
parca ma si vedeam la gumusluk, cu un pahar de cankaya si cu soarele asfintind dupa insula iepurilor...
si-acuma caloriile:
considerand ca vasul de mai jos e o portie, atunci portia de ghiveci turcesc cu creveti are 593 de calorii.
dar un vas a fost mult prea mult pentru o persoana, nu am putut manca atat.
mananca linistit 3 oameni din cele 2 portii, deci putem sa scadem caloriile pe portie la 396.
la gumusluk mancam tot timpul caserole din astea, cu creveti, cu miel, cu pui. erau extraordinare.
facute in vase de lut, foarte picante, cu branza sfaraind deasupra.
ce amintiri minunate!
aseara am facut caserola cu creveti
1 kg de creveti proaspeti (dupa ce i-am curatat au ramas fix 600 de grame)
3 rosii
2 ardei grasi (am pus unul rosu si unul verde, sa fie mai vesel)
2 ardei iuti rosii
1 ceapa
1 caciulie de usturoi
100 gr de ciuperci proaspete
100 gr branza rasa (am pus manchego)
1 lingura ulei de masline
1 lingurita pasta de tomate
sare, piper
100 ml apa
am calit ceapa si usturoiul tocate marunt intr-o lingura de ulei de masline, am adaugat ardeii (taiati feliute subtiri) si i-am calit vreun minut, pe urma am pus ciupercile feliate si rosiile (curatate de pielita) tocate marunt, pasta de tomate si apa. am tinut pe foc vreo 10 minute, am inchis focul, dupa care am aruncat inauntru crevetii (opariti in prealabil pret de 20 de secunde), am potrivit de sare si piper si am transferat totul in 2 vase de lut. am pus branza rasa deasupra si am dat in cuptorul incalzit 15 minute si pe urma 3 minute la grill, pana s-a rumenit bine branza.
parca ma si vedeam la gumusluk, cu un pahar de cankaya si cu soarele asfintind dupa insula iepurilor...
si-acuma caloriile:
considerand ca vasul de mai jos e o portie, atunci portia de ghiveci turcesc cu creveti are 593 de calorii.
dar un vas a fost mult prea mult pentru o persoana, nu am putut manca atat.
mananca linistit 3 oameni din cele 2 portii, deci putem sa scadem caloriile pe portie la 396.
miercuri, 29 mai 2013
calorii, calorii
treaba asta cu caloriile e destul de infricosatoare.
eu cand calculez totalul din retetele mele, normal ca tin cont de toate ingredientele.
adica nu "uit" sa pun la total ceapa, usturoiul, sosul de peste, otetul sau altceva.
si chiar cantaresc ingredientele.
mi-am luat un cantar mic si dragut. care se cheama "diet scale";)
e un exercitiu bun si e excelent pentru autocontrol.
recomand cu caldura folosirea cantarului pentru cine vrea sa-si controleze si sa-si mentina greutatea.
da, da!!! si cantarul mic de bucatarie si cantarul mare de baie:))
ce ma ingrozeste la caloriile astea, e treaba cu uleiul. e groasa rau!!!
e cam ucigas la calorii daca te gandesti ca pentru una lingura ulei tre sa alergi peste 2 kilometri sau sa mergi vreo 4.
normal ca pana acum nu masuram niciodata uleiul. probabil ca toata lumea.
si cand pui doar o lingura de ulei in tigaie sa calesti ceva, pare infim...
in orice caz, dupa cum am observat in ultimele zile, se pare ca e chiar destul o lingura, nu-i nevoie sa torni ulei din gros, ca tot e extravirgin si zici ca-i sanatate curata. nu!!! va garantez ca o lingura e absolut suficient, gustul final nu e afectat in niciun fel, mai ales la mancarurile gatite.
de cand m-am apucat de calculele astea, inca n-am facut niciun fel prajit (noroc ca retetele de chiftele le pusesem inainte) pentru ca inca nu m-am dumirit exact ce, cat si cum absoarbe, cum se transforma uleiul la prajit. e cam complicat. tre sa mai studiez si sa mai aprofundez.
pana atunci cred ca o sa ma rezum la feluri neprajite.
adica de-acuma o sa fac chiftelele de ton coapte in tava, in cuptor.
nu stiu exact cum o sa rezolv problema clatitelor coreene:). poate doar unsa tigaia cu ulei si atat. ca fiind teflon n-o sa se lipeasca.
ma rog, nici nu vreau sa ma gandesc la celelalte componente - grasimi saturate, nesaturate, carbohidrati, etc.
deja devine prea complicat pentru mine.
las asta profesionistilor.
eu cand calculez totalul din retetele mele, normal ca tin cont de toate ingredientele.
adica nu "uit" sa pun la total ceapa, usturoiul, sosul de peste, otetul sau altceva.
si chiar cantaresc ingredientele.
mi-am luat un cantar mic si dragut. care se cheama "diet scale";)
e un exercitiu bun si e excelent pentru autocontrol.
recomand cu caldura folosirea cantarului pentru cine vrea sa-si controleze si sa-si mentina greutatea.
da, da!!! si cantarul mic de bucatarie si cantarul mare de baie:))
ce ma ingrozeste la caloriile astea, e treaba cu uleiul. e groasa rau!!!
e cam ucigas la calorii daca te gandesti ca pentru una lingura ulei tre sa alergi peste 2 kilometri sau sa mergi vreo 4.
normal ca pana acum nu masuram niciodata uleiul. probabil ca toata lumea.
si cand pui doar o lingura de ulei in tigaie sa calesti ceva, pare infim...
in orice caz, dupa cum am observat in ultimele zile, se pare ca e chiar destul o lingura, nu-i nevoie sa torni ulei din gros, ca tot e extravirgin si zici ca-i sanatate curata. nu!!! va garantez ca o lingura e absolut suficient, gustul final nu e afectat in niciun fel, mai ales la mancarurile gatite.
de cand m-am apucat de calculele astea, inca n-am facut niciun fel prajit (noroc ca retetele de chiftele le pusesem inainte) pentru ca inca nu m-am dumirit exact ce, cat si cum absoarbe, cum se transforma uleiul la prajit. e cam complicat. tre sa mai studiez si sa mai aprofundez.
pana atunci cred ca o sa ma rezum la feluri neprajite.
adica de-acuma o sa fac chiftelele de ton coapte in tava, in cuptor.
nu stiu exact cum o sa rezolv problema clatitelor coreene:). poate doar unsa tigaia cu ulei si atat. ca fiind teflon n-o sa se lipeasca.
ma rog, nici nu vreau sa ma gandesc la celelalte componente - grasimi saturate, nesaturate, carbohidrati, etc.
deja devine prea complicat pentru mine.
las asta profesionistilor.
marți, 28 mai 2013
ezme
ezme faceam des in sofia, dupa care nu stiu de ce n-am mai facut. si asta ii placea foarte tare lui lp. si mai erau vreo 2 carciumi turcesti la care mergeam in sofia, una chiar foarte aproape de casa, unde faceau un ezme excelent. mergea de minune cu rose-urile bulgaresti.
sub mirajul salatelor arabesti si asiatice, cred ca am uitat de felul asta:).
e o salata super proaspata si foarte picanta.
dar mi-am adus aminte zilele trecute si-am facut azi.
cina din seara asta a sunat cam asa - dorada la gratar, bulgur cu stafide si salata ezme.
salata ezme (ezme-ul are si el multe variante, eu asa il fac)
4 rosii - fara pielita si seminte, tocate foarte marunt
2 ardei semiuti rosii (in mod normal puneam un ardei gras rosu, dar acum n-am avut pe-aproape) - tocati foarte marunt
1 ardei iute - tocat foarte marunt
1 ceapa - tocata foarte marunt
3 catei de usturoi - tocati foarte marunt
cateva fire de patrunjel tocat marunt
1 lingura melasa de rodii
1 lingurita sumac
1 lingurita zeama de lamaie
sare, piper
se amesteca toate legumele tocate (ideea e sa fie tocate marunt si de preferat la cutit, nu flescaite cu robotul). se da salata la frigider vreo 2 ceasuri ca sa se intrepatrunda aromele.
bulgur cu stafide
125 grame bulgur - tinut in apa 15-20 de minute (scurs bine)
25 grame de stafide - tinute in apa pana se umfla (scurse)
1 ardei verde mic
1 legatura de garlic chives
1 lingura de ulei de masline
sare, piper
ardeiul taiat rondele si legatura de chives (taiata in bucati de 2-3 cm) se calesc pret de 30 de secunde intr-o lingura de ulei de masline, se adauga bulgurul, stafidele, se potriveste de sare si piper. se mai tine pe foc tot vreo 30 de secunde, ca sa nu se inmoaie nici legumele, nici bulgurul.
de fiecare data fac una bucata dorada (400 gr) pentru amandoi. da, stiu, la cina mananc la fel ca lp, dar si alerg mai mult;)
si-acuma sa vedem cum e cu caloriile.
portia de peste la gratar - 178 calorii
portia de ezme - 87 calorii
portia de bulgur - 350 calorii
total castigator - 615 calorii, mai ales ca avand bulgur, azi a fost fara lipie:)
sub mirajul salatelor arabesti si asiatice, cred ca am uitat de felul asta:).
e o salata super proaspata si foarte picanta.
dar mi-am adus aminte zilele trecute si-am facut azi.
cina din seara asta a sunat cam asa - dorada la gratar, bulgur cu stafide si salata ezme.
salata ezme (ezme-ul are si el multe variante, eu asa il fac)
4 rosii - fara pielita si seminte, tocate foarte marunt
2 ardei semiuti rosii (in mod normal puneam un ardei gras rosu, dar acum n-am avut pe-aproape) - tocati foarte marunt
1 ardei iute - tocat foarte marunt
1 ceapa - tocata foarte marunt
3 catei de usturoi - tocati foarte marunt
cateva fire de patrunjel tocat marunt
1 lingura melasa de rodii
1 lingurita sumac
1 lingurita zeama de lamaie
sare, piper
se amesteca toate legumele tocate (ideea e sa fie tocate marunt si de preferat la cutit, nu flescaite cu robotul). se da salata la frigider vreo 2 ceasuri ca sa se intrepatrunda aromele.
bulgur cu stafide
125 grame bulgur - tinut in apa 15-20 de minute (scurs bine)
25 grame de stafide - tinute in apa pana se umfla (scurse)
1 ardei verde mic
1 legatura de garlic chives
1 lingura de ulei de masline
sare, piper
ardeiul taiat rondele si legatura de chives (taiata in bucati de 2-3 cm) se calesc pret de 30 de secunde intr-o lingura de ulei de masline, se adauga bulgurul, stafidele, se potriveste de sare si piper. se mai tine pe foc tot vreo 30 de secunde, ca sa nu se inmoaie nici legumele, nici bulgurul.
de fiecare data fac una bucata dorada (400 gr) pentru amandoi. da, stiu, la cina mananc la fel ca lp, dar si alerg mai mult;)
si-acuma sa vedem cum e cu caloriile.
portia de peste la gratar - 178 calorii
portia de ezme - 87 calorii
portia de bulgur - 350 calorii
total castigator - 615 calorii, mai ales ca avand bulgur, azi a fost fara lipie:)
luni, 27 mai 2013
vinete mici umplute
vinete mici sunt peste tot aici. negre, albe si pestrite. sunt foarte dragute. culmea ca pana acum n-am gatit mititele din astea si nu stiu de ce.
azi am luat si m-am hotarat sa le fac umplute.
6 vinete mici (550 gr) - am avut pestrite
2 caciulii de usturoi (copt intreg in cuptor)
150 gr "feta" (de data asta "feta" cremoasa, egipteana). desi feta e denumire de origine controlata si ar trebui folosita ca atare, ar trebui sa fie facuta din lapte de oaie si putin de capra, sa aiba o textura anume, si aici (ca si in romania) orice branza din asta cremoasa se cheama feta. ma rog, in cazul asta chiar asa am vrut sa fie branza, ca sa nu mai trebuiasca sa adaug ulei, smantana sau alte cele
30 gr muguri de pin prajiti
sare, piper, o lingura ulei de masline
busuioc proaspat
am taiat vinetele pe lungime (le-am pastrat cozile), am pus pe ele sare de mare, piper si le-am uns cu o lingura de ulei de masline. le-am dat in cuptorul incins sa se rumeneasca si sa se inmoaie bine interiorul - cred ca vreo 30 de minute. le-am lasat sa se raceasca. si cand am pus vinetele la cuptor, am pus si usturoiul (in hartie de copt, cu putina sare mare si o picatura de ulei de masline.
am frecat feta cu usturoiul copt si am adaugat mugurii de pin intregi si busuiocul tocat, dupa care am umplut vinetele. am oprit cativa muguri de pin si cateva frunze de busuioc pentru pus deasupra. le-am dat la frigider pana a venit lp la cina.
si de dragul busuiocului proaspat, am facut alaturi un sos de rosii (am calit o ceapa mica si 6 catei de usturoi intr-o lingura de ulei de masline, dupa care am adaugat 4 rosii curatate de pielita si tocate (300 gr), o lingurita de zahar, sare de mare, piper si am lasat sa fiarba vreo 20 de minute, pana a scazut. la sfarsit am pus busuioc proaspat tocat.
de azi m-am hotarat sa pun si un continut caloric la retete.
m-am gandit ca tot nu folosesc o groaza de ingrediente la mancare, asa ca a fost destul de simplu sa-mi fac un tabel cu caloriile pe categorii. deocamdata caloriile, fara grasimi si alte cele.
bineinteles ca la total, cel mai mult trag uleiul, branza si semintele... de fapt uleiul cred ca e marea problema la numarul de calorii, ca de obicei uiti sa tii cont ca pui si ulei (sau cat pui). asa ca masurand cu lingura, cred ca e cel mai usor de controlat.
considerand ca am gatit pentru 2 persoane,
portia de vinete - 440 calorii.
portia de sos de rosii - 108 calorii.
zic ca nu-i rau sa mananci o cina foarte buna cu numai 548 de calorii;)
ma rog, la total se mai adauga lipia si cidrul, dar pe astea le pun la socoteala doar pentru noi:)
azi am luat si m-am hotarat sa le fac umplute.
6 vinete mici (550 gr) - am avut pestrite
2 caciulii de usturoi (copt intreg in cuptor)
150 gr "feta" (de data asta "feta" cremoasa, egipteana). desi feta e denumire de origine controlata si ar trebui folosita ca atare, ar trebui sa fie facuta din lapte de oaie si putin de capra, sa aiba o textura anume, si aici (ca si in romania) orice branza din asta cremoasa se cheama feta. ma rog, in cazul asta chiar asa am vrut sa fie branza, ca sa nu mai trebuiasca sa adaug ulei, smantana sau alte cele
30 gr muguri de pin prajiti
sare, piper, o lingura ulei de masline
busuioc proaspat
am taiat vinetele pe lungime (le-am pastrat cozile), am pus pe ele sare de mare, piper si le-am uns cu o lingura de ulei de masline. le-am dat in cuptorul incins sa se rumeneasca si sa se inmoaie bine interiorul - cred ca vreo 30 de minute. le-am lasat sa se raceasca. si cand am pus vinetele la cuptor, am pus si usturoiul (in hartie de copt, cu putina sare mare si o picatura de ulei de masline.
am frecat feta cu usturoiul copt si am adaugat mugurii de pin intregi si busuiocul tocat, dupa care am umplut vinetele. am oprit cativa muguri de pin si cateva frunze de busuioc pentru pus deasupra. le-am dat la frigider pana a venit lp la cina.
si de dragul busuiocului proaspat, am facut alaturi un sos de rosii (am calit o ceapa mica si 6 catei de usturoi intr-o lingura de ulei de masline, dupa care am adaugat 4 rosii curatate de pielita si tocate (300 gr), o lingurita de zahar, sare de mare, piper si am lasat sa fiarba vreo 20 de minute, pana a scazut. la sfarsit am pus busuioc proaspat tocat.
de azi m-am hotarat sa pun si un continut caloric la retete.
m-am gandit ca tot nu folosesc o groaza de ingrediente la mancare, asa ca a fost destul de simplu sa-mi fac un tabel cu caloriile pe categorii. deocamdata caloriile, fara grasimi si alte cele.
bineinteles ca la total, cel mai mult trag uleiul, branza si semintele... de fapt uleiul cred ca e marea problema la numarul de calorii, ca de obicei uiti sa tii cont ca pui si ulei (sau cat pui). asa ca masurand cu lingura, cred ca e cel mai usor de controlat.
considerand ca am gatit pentru 2 persoane,
portia de vinete - 440 calorii.
portia de sos de rosii - 108 calorii.
zic ca nu-i rau sa mananci o cina foarte buna cu numai 548 de calorii;)
ma rog, la total se mai adauga lipia si cidrul, dar pe astea le pun la socoteala doar pentru noi:)
a venit!
pana la urma a venit caldura!
azi sunt 43 de grade...
culmea ca nu e asa cald cum credeam. ai o senzatie de motor de avion, dar poti sa te plimbi pe-afara fara probleme.
e foarte uscat. asa ca e mult, mult mai suportabil decat era anul trecut in dubai, cand temperaturile erau putin mai scazute, dar umiditatea se ducea si pana la 95% si senzatia reala era mult mai nasoala.
o sa vedem peste vreo luna, cand o sa mai creasca cu cateva grade:)
azi sunt 43 de grade...
culmea ca nu e asa cald cum credeam. ai o senzatie de motor de avion, dar poti sa te plimbi pe-afara fara probleme.
e foarte uscat. asa ca e mult, mult mai suportabil decat era anul trecut in dubai, cand temperaturile erau putin mai scazute, dar umiditatea se ducea si pana la 95% si senzatia reala era mult mai nasoala.
o sa vedem peste vreo luna, cand o sa mai creasca cu cateva grade:)
duminică, 26 mai 2013
chiftele de patrunjel
patrunjelul e preferatul lui lp si chiftele din astea (ma rog, nu stiu daca reteta era identica) manca in sofia, ca se mai faceau la o carciuma aproape de biroul lui.
eu le fac asa:
3 legaturi mari de patrunjel - spalat, zvantat, tocat marunt
1 ceapa - tocata marunt
6 catei de usturoi - tocati marunt
3 oua
2 linguri de pesmet
vreo 200 gr branza rasa - de obicei pun cheddar, pecorino sau ce se intampla sa am prin frigider. tura asta am pus pecorino, parmezan si o branza egipteana (nu stiu cum se cheama) care e intre feta si o mozzarella, foarte usor sarata
sare daca mai trebuie si piper
amestec ingredientele, preformez chiftelele, le dau prin pesmet normal si le prajesc in putin ulei.
au iesit 20 de bucati. tura asta le-am mancat cu sos de tahini, iaurt si lamaie. si-am avut alaturi si-o skordalia greceasca, care e un piure putin altfel (o combinata de cartofi fierti, ulei de masline, usturoi, sare, piper si putin otet de vin alb). skordalia am mancat la greu vara trecuta in thassos. e buna si ca aperitiv si ca garnitura.
eu le fac asa:
3 legaturi mari de patrunjel - spalat, zvantat, tocat marunt
1 ceapa - tocata marunt
6 catei de usturoi - tocati marunt
3 oua
2 linguri de pesmet
vreo 200 gr branza rasa - de obicei pun cheddar, pecorino sau ce se intampla sa am prin frigider. tura asta am pus pecorino, parmezan si o branza egipteana (nu stiu cum se cheama) care e intre feta si o mozzarella, foarte usor sarata
sare daca mai trebuie si piper
amestec ingredientele, preformez chiftelele, le dau prin pesmet normal si le prajesc in putin ulei.
au iesit 20 de bucati. tura asta le-am mancat cu sos de tahini, iaurt si lamaie. si-am avut alaturi si-o skordalia greceasca, care e un piure putin altfel (o combinata de cartofi fierti, ulei de masline, usturoi, sare, piper si putin otet de vin alb). skordalia am mancat la greu vara trecuta in thassos. e buna si ca aperitiv si ca garnitura.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)