in seara asta am facut un orez prajit cu caracatita.
ca de obicei, pentru 2 oameni ca noi.
caracatita - 600 gr
1 lingura ulei
6 catei usturoi
1 lamaie
cateva fire de patrunjel
sare mare
250 gr orez samba (v-am mai povestit - e un orez care se cultiva si se foloseste mult in sri lanka si in sudul indiei, are bobul mai mic, mai rotund, mai ferm si are o anume aroma si un alt miros)
4 ardei banana - 200 gr
1 ceapa rosie - 100 gr
1 bucata ginger - 50 gr
6 catei usturoi
1 lingura ghee
o mana de frunze de curry
am fiert caracatita dupa aceeasi metoda pe care o folosesc mereu (pun caracatita in tigaie cu o lingura de ulei de masline, 6 catei de usturoi usor zdrobiti, partea alba de la o lamaie, cateva fire de patrunjel si sare mare. acopar cu capacul si tin pe foc in jur de 20 de minute - iese perfect).
orezul l-am fiert normal (1:2), doar cu putina sare.
apoi am pus in tigaie o lingura de ghee, am calit gingerul si usturoiul tocate marunt, apoi am aruncat inauntru ceapa taiata in 6, am tinut-o putin, am adaugat caracatita taiata bucati mici, ardeii rondele, orezul fiert si racit si am mai tinut totul la foc mare pret de vreo 30 de secunde. am dat deoparte si am aruncat inauntru o mana de frunze de curry.
portia (cam mare) de orez prajit cu caracatita are 874 calorii.
l-am mancat cu o noua achizitie din sri lanka - un chutney de ambarella (de data asta cumparat).
foarte bun, nu ingrozitor de iute.
luni, 13 ianuarie 2014
vineri, 10 ianuarie 2014
cosulete de parmezan cu spuma de mazare
azi am avut un musafir la pranz, asa ca am facut si-un aperitiv nou.
150 gr parmezan
400 gr mazare
100 ml smantana dulce grasa
4 catei de usturoi
sare, piper
am facut cosuletele de parmezan (reteta e pe blog - vezi in sectiunea diverse - risotto alla zaferano in crusta de parmezan), numai ca de data asta le-am facut foarte mici - le-am preformat pe fundul unor pahare de tequila:)
mazarea am fiert-o cateva minute si apoi am mixat-o cu smantana, o lingura de parmezan ras, usturoi, sare si piper proaspat zdrobit.
tot dupa metoda cosuletelor (mai putin faza finala de preformare), am facut si niste foarte mici biscuiti de parmezan, ca sa-i folosesc la decorare.
am umplut cosuletele cu cateva minute inainte de a fi mancate.
au iesit 18 bucati.
calorii/bucata - 68.
150 gr parmezan
400 gr mazare
100 ml smantana dulce grasa
4 catei de usturoi
sare, piper
am facut cosuletele de parmezan (reteta e pe blog - vezi in sectiunea diverse - risotto alla zaferano in crusta de parmezan), numai ca de data asta le-am facut foarte mici - le-am preformat pe fundul unor pahare de tequila:)
mazarea am fiert-o cateva minute si apoi am mixat-o cu smantana, o lingura de parmezan ras, usturoi, sare si piper proaspat zdrobit.
tot dupa metoda cosuletelor (mai putin faza finala de preformare), am facut si niste foarte mici biscuiti de parmezan, ca sa-i folosesc la decorare.
am umplut cosuletele cu cateva minute inainte de a fi mancate.
au iesit 18 bucati.
calorii/bucata - 68.
joi, 9 ianuarie 2014
calamari picanti si taitei de orez
la cina de azi am facut niste calamari picanti.
calamari - 700 gr
1 lingura ulei de susan
1 caciulie usturoi
1 shallot
2 cepe rosii
6 ardei banana
1 bucata ginger
1/2 lingurita fulgi ardei iuti
3 rosii mici
1 lingura pasta tomate
2 linguri sos de soia
1 lingura zahar brun
sare, piper
1/2 lingurita turmeric
taitei (lati) de orez - 150 gr
am curatat calamarii, i-am taiat inele si i-am oparit in apa sarata pret de 20 de secunde.
am amestecat pasta de tomate, sosul de soia, zaharul, fulgii de ardei iuti, o lingura de apa si am fiert totul la foc mic 5 minute.
separat am pus la calit intr-o lingura ulei de susan, usturoiul, shallot-ul si gingerul tocate marunt , am aruncat deasupra 1/2 lingurita turmeric, apoi am adaugat ceapa rosie sferturi, si sosul de mai sus, calamarii, rosiile feliate si am tinut totul vreo 20 de secunde, apoi am adaugat ardeii banana taiati pe diagonala, sare dupa gust si piper proaspat si am mai tinut vreo 20 de secunde (sa nu se flescaiasca ardeii, ceapa si rosiile).
i-am mancat cu taitei de orez simpli.
calorii/portie (cu tot cu taitei) - 738.
calamari - 700 gr
1 lingura ulei de susan
1 caciulie usturoi
1 shallot
2 cepe rosii
6 ardei banana
1 bucata ginger
1/2 lingurita fulgi ardei iuti
3 rosii mici
1 lingura pasta tomate
2 linguri sos de soia
1 lingura zahar brun
sare, piper
1/2 lingurita turmeric
taitei (lati) de orez - 150 gr
am curatat calamarii, i-am taiat inele si i-am oparit in apa sarata pret de 20 de secunde.
am amestecat pasta de tomate, sosul de soia, zaharul, fulgii de ardei iuti, o lingura de apa si am fiert totul la foc mic 5 minute.
separat am pus la calit intr-o lingura ulei de susan, usturoiul, shallot-ul si gingerul tocate marunt , am aruncat deasupra 1/2 lingurita turmeric, apoi am adaugat ceapa rosie sferturi, si sosul de mai sus, calamarii, rosiile feliate si am tinut totul vreo 20 de secunde, apoi am adaugat ardeii banana taiati pe diagonala, sare dupa gust si piper proaspat si am mai tinut vreo 20 de secunde (sa nu se flescaiasca ardeii, ceapa si rosiile).
i-am mancat cu taitei de orez simpli.
calorii/portie (cu tot cu taitei) - 738.
miercuri, 8 ianuarie 2014
ardei banana
v-am spus ca am adus din sri lanka ardeii astia banana, care sunt grozavi. foarte putin iuti, perfecti!
azi i-am facut umpluti.
400 gr ardei banana - 14 ardei
400 gr cartofi
50 gr feta bulgareasca
1 ceapa alba
3 linguri ulei de masline
sare, piper
am fiert cartofii, pe urma i-am zdrobit si i-am amestecat cu feta si ceapa alba taiata solzisori si rumenita intr-o lingura de ulei de masline, am adaugat sare si piper proaspat zdrobit.
am sectionat pe lungime ardeii (le-am pastrat coditele), le-am scos semintele si i-am umplut cu umplutura de mai sus. i-am prajit rapid in tigaie in 2 linguri de ulei.
calorii/bucata - 70
azi i-am facut umpluti.
400 gr ardei banana - 14 ardei
400 gr cartofi
50 gr feta bulgareasca
1 ceapa alba
3 linguri ulei de masline
sare, piper
am fiert cartofii, pe urma i-am zdrobit si i-am amestecat cu feta si ceapa alba taiata solzisori si rumenita intr-o lingura de ulei de masline, am adaugat sare si piper proaspat zdrobit.
am sectionat pe lungime ardeii (le-am pastrat coditele), le-am scos semintele si i-am umplut cu umplutura de mai sus. i-am prajit rapid in tigaie in 2 linguri de ulei.
calorii/bucata - 70
marți, 7 ianuarie 2014
un curry nou
azi am facut si-un curry cu cartofi, ca sa mearga cu salata de varza, papaya si ananas:)
ca de obicei, pentru 2 persoane:
cartofi - 800 gr
1 ceapa - 100 gr
6 catei de usturoi
1 bucata ginger
160 ml lapte de cocos
1 lingurita bobite de coriandru
1/2 lingurita seminte de cumin
1/2 lingurita seminte de fenicul
1/2 lingurita bobite de mustar negru
1 bucatica scortisoara
1/2 lingurita fulgi de ardei iuti uscati
1/2 lingurita turmeric
o mana de frunze de curry
1 lingura ghee
2 lingurite ulei
sare, piper
1 ardei iute mic rosu
am curatat cartofii, i-am taiat bucati si i-am dat la cuptor cu 2 lingurite de ulei, sare si piper.
ca sa-mi fac praful de curry, am pus la rumenit in tigaie (fara ulei) toate semintele si boabele de condimente, ca sa elibereze aromele, apoi le-am macinat in mojar si am adaugat in amestec turmericul si fulgii de ardei iuti.
am pus in tigaie lingura de ghee, apoi am adaugat praful de curry sa se rumeneasca putin si apoi am pus ceapa solzisori, usturoiul si gingerul tocate marunt si dupa ce s-au rumenit am aruncat inauntru cartofii rumeniti, laptele de cocos si putina apa fierbinte si am fiert totul vreo 10 minute. am dat deoparte si am aruncat inauntru frunzele de curry si un ardei iute mic rosu.
portia de curry cu cartofi are 608 de calorii.
l-am mancat cu salata de varza, ananas si papaya.
ca de obicei, pentru 2 persoane:
cartofi - 800 gr
1 ceapa - 100 gr
6 catei de usturoi
1 bucata ginger
160 ml lapte de cocos
1 lingurita bobite de coriandru
1/2 lingurita seminte de cumin
1/2 lingurita seminte de fenicul
1/2 lingurita bobite de mustar negru
1 bucatica scortisoara
1/2 lingurita fulgi de ardei iuti uscati
1/2 lingurita turmeric
o mana de frunze de curry
1 lingura ghee
2 lingurite ulei
sare, piper
1 ardei iute mic rosu
am curatat cartofii, i-am taiat bucati si i-am dat la cuptor cu 2 lingurite de ulei, sare si piper.
ca sa-mi fac praful de curry, am pus la rumenit in tigaie (fara ulei) toate semintele si boabele de condimente, ca sa elibereze aromele, apoi le-am macinat in mojar si am adaugat in amestec turmericul si fulgii de ardei iuti.
am pus in tigaie lingura de ghee, apoi am adaugat praful de curry sa se rumeneasca putin si apoi am pus ceapa solzisori, usturoiul si gingerul tocate marunt si dupa ce s-au rumenit am aruncat inauntru cartofii rumeniti, laptele de cocos si putina apa fierbinte si am fiert totul vreo 10 minute. am dat deoparte si am aruncat inauntru frunzele de curry si un ardei iute mic rosu.
portia de curry cu cartofi are 608 de calorii.
l-am mancat cu salata de varza, ananas si papaya.
salata cu aroma de sri lanka
gata
vacanta!
in seara asta am facut o salata noua - dulce, acrisoara, aromata si picanta.
varza alba - 300 gr
papaya verde - 150 gr
ananas - 350 gr
1 ardei iute rosu
1 ceapa rosie mica
sare, piper
1 lingura otet alb
varza tocata si frecata cu sare, papaya verde fasii subtiri, ananasul cubulete, ardeiul iute tocat marunt, mult piper proaspat zdrobit, o lingura de otet si gata!
sunt absolut indragostita de salatele astea (nu trebuie sa pui ulei, nu trebuie sa pui zahar sau miere) si gustul e GROZAV!!!
traiasca ananasul din sri lanka:)
portia de salata are 182 calorii.
a fost minunat!
ca de obicei...in sri lanka nici nu putea fi altfel...
tura
asta mi-am adus din sri lanka si niste ingrediente locale.ca de obicei...in sri lanka nici nu putea fi altfel...
ardeii lor verzi (ardei banana) care sunt extraordinari, alti ardei foarte
mici, galbeni si iuti, cu o aroma asemanatoare florilor de soc (i-am facut deja
dulceata), plantains si bineinteles mult, mult ananas:)
ananasul din sri lanka e cel mai bun!!!
varza alba - 300 gr
papaya verde - 150 gr
ananas - 350 gr
1 ardei iute rosu
1 ceapa rosie mica
sare, piper
1 lingura otet alb
varza tocata si frecata cu sare, papaya verde fasii subtiri, ananasul cubulete, ardeiul iute tocat marunt, mult piper proaspat zdrobit, o lingura de otet si gata!
sunt absolut indragostita de salatele astea (nu trebuie sa pui ulei, nu trebuie sa pui zahar sau miere) si gustul e GROZAV!!!
traiasca ananasul din sri lanka:)
portia de salata are 182 calorii.
joi, 26 decembrie 2013
Abonați-vă la:
Postări (Atom)