Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

joi, 1 mai 2014

alba sau neagra?

cu toate ca urasc cuptorul asta pe gaz, m-am hotarat pana la urma sa incerc sa fac paine.
aici gasesti paine buna doar in vreo doua locuri - la o brutarie germana si la paul.
dat fiind ca nu sunt nici pe departe priceputa la paine, pentru prima incercare am ales cea mai usoara reteta de paine din lume - painea care nu se framanta deloc.
fara ustensile speciale, piatra de copt, bannetoane, taietor de aluat, kitchenaid si altele...

am facut una alba pe care-am mancat-o ieri si una neagra azi.
au iesit extraordinare amandoua!
ieri am avut un musafir care a incercat-o pe cea alba si a zis ca e cea mai buna paine pe care-a mancat-o aici:)

coaja super groasa si crocanta, miezul cu textura perfecta, de-acum nu pot sa zic decat "adio paul cu painea ta minunata!":))

daca mie mi-a iesit asa buna painea asta (mai ales ca punctul meu forte in bucatarie nu sunt copturile), inseamna  ca oricine poate s-o faca. in plus, marele avantaj e ca nu muncesti deloc!!!

eu am incercat-o cu o cantitate mai mica de faina - cat sa-mi iasa o paine ca asta de mai jos.
am folosit:
250 gr faina alba/neagra
3/4 cana apa usor calduta
1/2 lingurita sare
mai putin de 1/4 lingurita drojdie uscata
bineinteles, cantitatile se pot dubla/tripla, functie de cat vrei sa faci.

pui apa intr-un bol, adaugi drojdia si sarea, amesteci usor, adaugi faina si amesteci totul cu o lingura de lemn - cred ca maxim 20 de secunde (pana se omogenizeaza). acoperi bolul cu folie/prosop si lasi aluatul la crescut cel putin 12 ore. eu am pus-o la crescut seara si am copt-o a doua zi. dupa ce a crescut, rastorni aluatul pe blatul pudrat cu putina faina si il pliezi de cateva ori (din exterior spre interior), cat sa-i dai o forma - operatiunea asta dureaza si ea vreo 15 secunde:). pui in bol un stergar, presari un pic de faina, pui aluatul preformat, presari si deasupra putina faina, il acoperi si il mai lasi la crescut vreo 2 ore.


si-acuma partea cea mai draguta e ca painea asta e coapta in vasul de tuci.
incalzesti cuptorul la 230 de grade. vasul de tuci cu capac cu tot trebuie sa stea si el in cuptor la incalzit (asta e foarte important). transferi painea in vas, o crestezi deasupra (eu am facut-o cu foarfeca).


pui capacul si dai in cuptor 30 de minute, apoi scoti capacul si-o mai tii fara capac 15, maxim 20 de minute.


o scoti din cuptor si o pui la racit pe un gratar.
cateva minute de munca si un rezultat grozav!!!

o paine intreaga are 915 calorii (am mancat 3 oameni si ne-a mai ramas o bucata din ea).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu