aici gasesti paine buna doar in vreo doua locuri - la o brutarie germana si la paul.
dat fiind ca nu sunt nici pe departe priceputa la paine, pentru prima incercare am ales cea mai usoara reteta de paine din lume - painea care nu se framanta deloc.
fara ustensile speciale, piatra de copt, bannetoane, taietor de aluat, kitchenaid si altele...
am facut una alba pe care-am mancat-o ieri si una neagra azi.
au iesit extraordinare amandoua!
ieri am avut un musafir care a incercat-o pe cea alba si a zis ca e cea mai buna paine pe care-a mancat-o aici:)
coaja super groasa si crocanta, miezul cu textura perfecta, de-acum nu pot sa zic decat "adio paul cu painea ta minunata!":))
daca mie mi-a iesit asa buna painea asta (mai ales ca punctul meu forte in bucatarie nu sunt copturile), inseamna ca oricine poate s-o faca. in plus, marele avantaj e ca nu muncesti deloc!!!
eu am incercat-o cu o cantitate mai mica de faina - cat sa-mi iasa o paine ca asta de mai jos.
am folosit:
250 gr faina alba/neagra
3/4 cana apa usor calduta
1/2 lingurita sare
mai putin de 1/4 lingurita drojdie uscata
bineinteles, cantitatile se pot dubla/tripla, functie de cat vrei sa faci.
pui apa intr-un bol, adaugi drojdia si sarea, amesteci usor, adaugi faina si amesteci totul cu o lingura de lemn - cred ca maxim 20 de secunde (pana se omogenizeaza). acoperi bolul cu folie/prosop si lasi aluatul la crescut cel putin 12 ore. eu am pus-o la crescut seara si am copt-o a doua zi. dupa ce a crescut, rastorni aluatul pe blatul pudrat cu putina faina si il pliezi de cateva ori (din exterior spre interior), cat sa-i dai o forma - operatiunea asta dureaza si ea vreo 15 secunde:). pui in bol un stergar, presari un pic de faina, pui aluatul preformat, presari si deasupra putina faina, il acoperi si il mai lasi la crescut vreo 2 ore.
si-acuma partea cea mai draguta e ca painea asta e coapta in vasul de tuci.
incalzesti cuptorul la 230 de grade. vasul de tuci cu capac cu tot trebuie sa stea si el in cuptor la incalzit (asta e foarte important). transferi painea in vas, o crestezi deasupra (eu am facut-o cu foarfeca).
pui capacul si dai in cuptor 30 de minute, apoi scoti capacul si-o mai tii fara capac 15, maxim 20 de minute.
o scoti din cuptor si o pui la racit pe un gratar.
cateva minute de munca si un rezultat grozav!!!
o paine intreaga are 915 calorii (am mancat 3 oameni si ne-a mai ramas o bucata din ea).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu