Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

miercuri, 25 decembrie 2013

clatite chinezesti

ieri am mancat doar jumatate din rata caramelizata, asa ca azi am tencuit niste clatite chinezesti, mici si dragute, ca sa le umplem cu rata si cu alte chestii.

pentru clatitele chinezesti
2 cani faina - 300 gr
sare
3/4 cana apa clocotita
1 lingurita ulei de susan

am amestecat faina, sarea si apa clocotita, am framantat vreo 5 minute si apoi am dat deoparte aluatul, l-am acoperit cu folie de plastic si l-am lasat vreo 20 de minute, sa se odihneasca.
dupa aia l-am impartit si l-am facut mici bilute. le-am lasat acoperite.

am pus putin amidon pe blatul de lucru si am intins bilutele cu sucitorul, pana am obtinut discuri cu diametrul cam de 15 cm.
am uns (cu degetele, ca sa nu fie prea uleioase) primul disc cu ulei de susan si am pus deasupra altul. apoi am intins din nou cele 2 clatite cu sucitorul.

le-am pus pe foc in tigaie (fara ulei), pe-o parte si pe alta cam cate 30 de secunde, le-am scos si le-am desfacut.
se pot incalzi la abur, daca se racesc. se pot si congela daca sunt prea multe.

le-am mancat umplute cu rata, ceapa verde, ardei iute, sos hoisin si un sos din ginger, usturoi si otet de orez.

dupa cum ziceam si ieri, la rata n-o sa pun caloriile, dar pot sa spun cate au clatitele.
au iesit 16 clatite.
calorii/clatita - 71.





rata caramelizata

pentru cina de ajun am facut doar o rata la cuptor.
foarte simplu. extraordinar de bun!

1 rata - 2 kg
star anise - 10 stelute
cuisoare - 10
scortisoara - 1 bucata
piper boabe negru (ca sa fac combinatia de 5 arome, as fi avut nevoie de piper de sichuan, dar n-am gasit) - 1 lingurita
seminte fenicul - 1 lingurita
sare mare
1 portocala intreaga
zeama de la 2 portocale
miere - 2 linguri
sos de soia (dark) - 2 linguri

garnitura
cartofi mici - 400 gr
morcov - 300 gr
sfecla - 300 gr
2 caciulii usturoi

sos
50 gr barberries
2 linguri zahar
100 ml apa

am sters rata cu un prosop si am zvantat-o foarte bine. am intepat pielea cu varful cutitului pe partile cu grasime (piept, sub aripi, etc). am mai indepartat din surplusul de grasime si mi-am oprit-o pentru proiecte viitoare:).
am rumenit putin condimentele in tigaie, apoi le-am zdrobit in mojar, le-am amestecat cu sare mare si am uns rata foarte bine peste tot cu amestecul (inclusiv inauntru). am intepat portocala si am bagat-o inauntru. am legat picioarele si varfurile le-am invelit in putina folie de aluminiu, am asezat rata pe gratarul tavii de rumenit si am dat-o la cuptor.
am facut o reductie din zeama de la 2 portocale, 2 linguri de miere si 2 linguri de sos de soia. cu sosul asta am uns rata, cu vreo 20 de minute inainte de a fi gata.
am tinut-o 2 ore (am intors-o de 4 ori). inainte sa o tai, am lasat-o sa se odihneasca la temperatura camerei vreo 20 de minute.

pentru garnitura, am prefiert la abur cartofii, morcovul si sfecla (sfecla separat) si le-am aruncat impreuna cu cateii de usturoi (in coaja) intr-o tava in care am pus grasimea scursa de la rata. am dat tava in cuptor vreo 40 de minute.

alaturi am facut un sos de barberries (am fiert fructele uscate cu zaharul si apa pana s-a legat un sos, dupa care l-am mixat bine).

de data asta n-o sa pun caloriile, pentru ca depinde de fiecare ce parte de rata mananca si in ce cantitate:)







luni, 23 decembrie 2013

oua de prepelita umplute

aveam niste oua de prepelita in frigider si m-am gandit sa le fac in seara asta la cina. le-am facut umplute.

oua de prepelita - 18 bucati
ardei rosii semi iuti - 3 bucati - 150 gr
sare, piper
1 lingura mustar de dijon
1 lingura ulei de masline

am fiert ouale de prepelita, le-am pus in apa rece, curatat si am scos galbenusurile. am copt ardeii, i-am curatat de seminte si i-am mixat cu galbenusurile, mustarul de dijon, ulei, sare si piper proaspat zdrobit.
am umplut ouale cu amestecul de mai sus si le-am decorat cu ardei iute verde si piper boabe rosu.
au fost foarte bune, picante si foarte dragute:)

calorii/ou (2 jumatati) - 24.

salam de ciocolata

in amintirea salamului de biscuiti de demult, ieri am facut unul care seamana, dar asta e cu multa ciocolata. ce bun fi fost bun niste stroh in el!!! dar de unde?
oricum, e perfect dimineata cu espresso.

200 gr ciocolata neagra
150 gr lapte condensat (dulce)
50 gr biscuiti integrali
50 gr caise uscate
25 gr migdale rumenite
50 gr curmale
30 gr portocale uscate
1 lingura zahar pudra

am topit ciocolata cu laptele condensat pe bain-marie si am adaugat celelalte ingrediente tocate. am turnat umplutura pe hartie pergament, am rulat si am dat la frigider.
cand s-a intarit, am pudrat salamul cu zahar pudra.
il feliez pe masura ce-l mancam.

tot salamul are 2360 calorii - cel putin 30 de felii.



sâmbătă, 21 decembrie 2013

lasagna cu pui afumat si ciuperci

am facut o lasagna cu pui afumat si ciuperci.
de data asta cantitatile sunt mai mari ca de obicei, pentru ca am avut musafiri.

pentru aluat
3 oua
300 gr faina
sare

umplutura
piept de pui cu os si piele - 3 bucati
ciuperci proaspete - 600 gr
2 linguri ulei de masline
1 caciulie usturoi
oregano uscat
sare, piper

sosuri
rosii - 800 gr
1 caciulie usturoi
1 lingura ulei de masline
1 lingura zahar
busuioc uscat
sare, piper
smantana dulce pentru gatit - 500 ml
parmezan - 100 gr
pecorino - 50 gr
asiago - 50 gr

am facut aluatul ca de obicei la masinuta imperia si l-am taiat in foi de lasagna.

am afumat pieptul de pui cu tot cu piele si os (marinat in kiwi, usturoi si ginger) cu ceai negru, orez, zahar si ca arome am folosit de data asta usturoi si dafin.
am calit ciupercile taiate in patru in 2 linguri ulei de masline cu putin oregano si le-am dat si pe ele deoparte.

am facut un sos de rosii obisnuit - am calit usturoiul intr-o lingura ulei de masline, am adaugat rosiile curatate de pielita si tocate, sare, piper, zahar, busuioc si am fiert pana s-a legat.
am amestecat smantana cu branzele rase si putin piper.

apoi am asamblat lasagna - un strat de sos de rosii, un strat de foi de lasagna, un strat de felii de pui afumat, un strat de sos smantana si branza, foi de lasagna, ciuperci, sos de rosii, foi, pui, sos de smantana si branza, foi de lasagna, sos de smantana si branza.
am dat la cuptor pana s-a rumenit bine deasupra.

10 portii mari.
calorii/portie - 595.


desert

am avut un desert pentru musafirii de weekend.
un fel de cheesecake cu ciocolata. in pahar.

biscuiti digestivi integrali - 50 gr
unt - 25 gr
zahar pudra - 3 linguri
ciocolata cu lapte - 150 gr
branza crema - 300 gr
2 felii de portocale confiate
1 pastaie vanilie

pentru sos
200 gr caspuni
1 lingura zahar
2 linguri apa

am zdrobit biscuitii, i-am amestecat untul topit, apoi am pus amestecul in pahare si le-am dat la frigider vreo ora.
am amestecat branza cu 3 linguri de zahar si pastaia de vanilie. am topit ciocolata cu lapte pe bain-marie, apoi am incorporat in ea branza (putin cate putin) si la sfarsit am adaugat portocalele tocate marunt. am turnat amestecul in pahare (peste baza de biscuiti) si le-am dat la frigider.
deasupra am facut un mic sos de capsuni (am fiert pret de 3 minute capsunile feliate cu o lingura de zahar si 2 de apa).

au iesit 5 portii.
calorii/portie - 486.

miercuri, 18 decembrie 2013

pate de casa

luna asta s-a cam intamplat sa gatesc carne. dupa cum mai ziceam si alte dati, nu chiar toti musafirii sunt fani fructe de mare si peste, ca noi:)

am facut un pate de casa pe post de aperitiv.

ficatei de pui - 450 gr
unt - 100 gr
ceapa alba - 150 gr
4 cuisoare
1 steluta de star anise
1/2 lingurita boabe de piper
6 boabe de cardamom
sare
25 gr stafide

am pus untul la topit, am adaugat ceapa solzisori si am rumenit-o usor in unt, apoi am adaugat ficateii de pui, condimentele zdrobite in mojar, sare si am gatit totul pret de 10 minute. apoi am mixat totul cu blenderul, am adaugat stafidele (tinute putin in apa inainte) si am dat la frigider.
a fost excelent cu paine de secara si chutney de ananas.

toata cantitatea a avut 1397 calorii (cel putin 6 persoane).