Etichete

bulgur (3) calamari (4) caracatita (6) carne (32) crab (7) creveti (33) curry (11) desert (14) diverse (26) fara legatura (81) fructe (5) legume (41) orez (15) paste proaspete (31) peste (35) salata (43) scoici (1) supa (6) sushi (4)

duminică, 8 decembrie 2013

peste cu garnitura tricolora

in seara asta la cina am avut peste mic - maid e numele lui (din ala de care va spuneam si altadata ca seamana perfect cu un seabass in miniatura).
am avut 10 pestisori mici.

pentru garnitura
2 cartofi - 400 gr
smantana dulce pentru gatit - 50 ml
cateva fire de sofran
4 catei de usturoi
mazare congelata - 400 gr
unt - 25 gr
parmezan - 30 gr
sare, piper

sos
25 gr barberries uscate (sunt niste fructe mici, rosii si acrisoare care se pun orez sau in alte feluri de mancare, se folosesc in bucataria iraniana, turceasca)
1 lingura zahar
8 linguri apa

pestele l-am facut in folie, la cuptor, cu sare, usturoi usor zdrobit in coaja si frunze de curry. apoi l-am desfacut de pe oase, ca sa se poata manca usor.



am fiert cartofii (la abur) si am facut un piure cu putina smantana dulce, in care am adaugat sofran (tinut in putina apa calda), usturoiul zdrobit, sare si piper.
am fiert mazarea (tot la abur) si am facut din ea un piure cu putin unt si parmezan ras, sare si piper.
sosul l-am facut ca sa am ceva acrisor si sa am si a treia culoare:). am fiert fructele de barberries cu zaharul si 8 linguri de apa vreo 10 minute pana s-a legat bine, apoi l-am mixat la blender.

cina colorata si extrem de buna!!!

nu stiu cate calorii are pestele asta mic (probabil ca dupa textura si grasime, la fel la dorada sau seabass-ul). estimez ca portia de peste a avut maximum 150 de calorii.

in ceea ce priveste garnitura impreuna cu sosul, calorii/portie - 612.


 

sâmbătă, 7 decembrie 2013

risotto cu funghi porcini. tot in cosulete de parmezan.

dupa parerea mea, daca il faci bine, risotto e un fel de mancare absolut fabulos!
tocmai am terminat de mancat pranzul. azi am facut risotto cu funghi porcini. si l-am pus tot in cosulete de parmezan, ca prea-s bune si dragute:)

70 gr + 50 gr parmezan
200 gr orez arborio
1 ceapa alba
30 gr hribi uscati
50 gr unt
sare, piper

am pus ceapa (toccata marunt) la rumenit in 25 de grame de unt, dupa care am adaugat orezul, l-am tinut 2 minute, pana s-a facut translucent si apoi am pus hribii (rehidratati in prealabil). am inceput sa adaug cate putin lichid fierbinte (am folosit apa in care s-au rehidratat hribii). am tot amestecat si adaugat lichid fierbinte, pana s-a gatit orezul (vreo 15 minute), apoi am adaugat 50 gr parmezan ras, sare, piper si 25 gr de unt. am dat deoparte, am amestecat, am pus capacul si am lasat acoperit 2 minute.

cosuletele - pentru cosulete am folosit de data asta mai putin parmezan. e suficient!
le-am facut la fel ca data trecuta (a se vedea reteta cu risotto alla zafferano) - am ras parmezanul, pus pe hartie pergament, topit la microunde si apoi preformat pe fundul unui bol.
am umplut cosuletele si am pus putin piper proaspat zdrobit deasupra.

calorii/portie - 882

vineri, 6 decembrie 2013

salata cu sfecla, morcov si mar verde

azi am facut o salata minunata. frumoasa si extraordinar de buna!

sfecla - 300 gr
morcov - 100 gr
mar verde - 200 gr
zeama de la 2 portocale
1 lingura zahar
sare, piper

sfecla (era din asta tanara, cu tot cu frunze), morcovul si marul verde - toate crude - taiate betigase subtiri.
pe post de dressing pentru salata, am facut o reductie din sucul de portocale, putina coaja de portocala si o lingura de zahar (adica am fiert amestecul vreo 15 minute pana a capatat consistenta). dupa ce s-a racit, l-am turnat deasupra. putina sare si piper, am amestecat totul si gata.
o combinatie crocanta, dulce, acrisoara, perfecta!

portia de salata are 220 de calorii.


am mancat-o alaturi de niste cartofi dauphinois si niste ficat de miel la gratar.

joi, 5 decembrie 2013

tilapia cu bok choy

am gasit bok choy si fiindca n-am mai vazut de cateva luni si era asa de dragalas si tinerel, a trebuit sa cumpar si sa fac ceva cu el:)
si-am gasit si niste tilapia foarte proaspat, l-am rugat pe vanzator sa-mi faca fileuri, asa ca pentru cina din seara asta am facut tilapia cu bok choy.

file de tilapia - 450 gr
2 linguri faina
2 linguri ulei de floarea soarelui
sare
bok choy - 300 gr
ardei iuti rosii thai - 2
ardei iuti verzi - 2
1 lingura ulei de susan
1 caciulie usturoi
1 bucata ginger
1 lingura pasta tomate
1 lingura zahar brun
1 lingura sos de soia
1 lingura zeama de lime

am taiat fileurile de tilapia in cuburi mai mari, am pus pe ele sare, le-am tavalit prin faina si le-am rumenit in 2 linguri de ulei de floarea soarelui.
intr-o alta tigaie am pus la calit intr-o lingura ulei de susan, o caciulie de usturoi si bucata de ginger (ambele feliate subtirel), apoi am adaugat bok choy-ul (spalat si uscat) si l-am gatit vreo 20 de secunde la foc mare. separat am amestecat pasta de tomate, zaharul, sosul de soia si zeama de lime si le-am fiert pret de 2 minute, apoi am adaugat sosul peste bok choy si am aruncat deasupra si ardeii curatati de seminte si taiati fasii pe lung. am mai tinut vreo 20 de secunde, apoi am dat deoparte, am adaugat pestele rumenit si gata!
l-am mancat cu orez basmati simplu.

a fost atat de bun, usurel si prietenos. trebuie neaparat sa mai iau!!!

portia de tilapia cu bok choy - 477 calorii.
portia de orez - 262 calorii.

 
 
 

marți, 3 decembrie 2013

o luna grozava!!! pentru alergare...


da, da, exista miscare si dupa maraton:)







duminică, 1 decembrie 2013

cheesecake cu ceai de ceylon

in weekend am facut un cheesecake mai altfel, ca am avut iar musafiri.

biscuiti (faina integrala) de la mcvitie's - 200 gr
3 linguri cacao
1 lingura zahar
100 gr unt

100 gr zahar
3 lingurite amidon
un praf de sare
2 oua
1 cana de ceai concentrat - am folosit un ceai de soursop din sri lanka (ceai negru de ceylon cu soursop) - am pus 3 lingurite de ceai la o cana
400 gr branza de casa
100 ml smantana dulce grasa
1 pastaie de vanilie

200 gr smantana fermentata
1 lingura zahar
2 linguri din acelasi ceai de mai sus
1 pastaie vanilie
am amestecat biscuitii zdrobiti cu untul topit, cacao si apoi am pus amestecul intr-o forma, l-am distribuit egal pe fund si pe pereti si am dat forma la frigider.
 
pentru umplutura - am amestecat zaharul (100 gr) cu amidon si un praf de sare, am adaugat ouale batute bine, cana de ceai si vanilia. am pus la foc amestecand continuu vreo 5 minute, pana a capatat consistenta. am dat deoparte si am adaugat branza de vaci pe care am trecut-o prin sita in prealabil si am amestecat-o cu smantana. am omogenizat totul foarte bine, am turnat umplutura in forma si am dat-o la frigider peste noapte.
a doua zi am batut smantana cu zaharul, vanilia, 2 linguri de ceai si am turnat amestecul deasupra.

am agrementat-o cu un sos de capsuni (am fiert pret de 3 minute 400 gr capsuni feliate, 2 linguri zahar si 4 linguri apa si apoi l-am racit).
desert excelent, nu foarte dulce, perfect echilibrat.
a fost pentru prima data cand lp a zis ca-i place cheesecake-ul!!!
si a mancat si a doua zi cu mare pofta 2 portii de POM - adica 2 portii de porc cu om:))
 
toata treaba are 3720 calorii. vreo 12 portii de POM, ca asta de mai jos.



 

creveti si mango - combinatia perfecta!!!

azi la cina, de ziua nationala, in loc de ciolan cu fasole, am avut din nou creveti:)
ce sa-i faci, daca n-ai porc, te descurci cu ce ai:)

creveti proaspeti (curatati, cu cozile pastrate) - 1000 gr brut/600 gr net
mango proaspat - 300 gr
1 caciulie usturoi
1 ceapa
1 bucata ginger
1 bucata galangal
1 fir de lemongrass
2 ardei iuti thai
1 lingurita zahar
2 linguri sos de peste
1 lingura ulei de masline

am pus la calit intr-o lingura de ulei de masline, ceapa solzisori, usturoiul tocat marunt , gingerul si galangalul taiate felii subtiri si lemongrass-ul taiat in 3-4 bucati, le-am calit vreo 2 minute, dupa care am adaugat crevetii intregi, mango cubulete, ardeii iuti thai taiati fasii pe lung, zaharul, sosul de peste si am fiert totul vreo 4 minute.

i-am mancat cu un orez basmati fiert in lapte de cocos.

portia de creveti cu  sos de mango - 480 de calorii
portia de orez - 365 de calorii